nieuws

‘Babyboomhuizen verloederen door te starre hypotheekregels’

woningbouw 2576

‘Babyboomhuizen verloederen door te starre hypotheekregels’

Geef kopers extra ruimte krijgen om problemen met asbest, paalrot en energiebesparing bij de aanschaf van een woning mee te kunnen financieren. Dat betoogt Hans van der Ploeg, directeur van VBO Makelaar, een branchevereniging voor makelaars en taxateurs. “Babyboomhuizen verloederen.”

U pleit voor meer leenruimte. Het kabinet bouwt dat juist af; kopers mogen alleen nog de waarde van de woning lenen. Wat is er aan de hand?
“Wij constateren dat er door steeds strengere financieringsregels geen kapitaal overblijft om bestaande woningen goed te onderhouden. Maar de overheid verwacht wel van mensen dat ze asbest saneren, funderingsproblemen aanpakken, en woningen energiezuiniger maken. Het is leuk dat we dat we dat allemaal willen, maar mensen moeten dat wel kunnen betalen.”

Waar is het probleem het grootst?
“Achterstallig onderhoud zie je vooral bij huizen van babyboomers. Ik neem altijd het voorbeeld erbij van mijn eigen ouders. Zij kochten in de jaren tachtig een jaren zeventig woning met veel hout en een garage. De laatste jaren deden zij niet zoveel meer aan onderhoud. Voor veel babyboomers geldt hetzelfde. Het gevolg is dat deze huizen langer te koop staan. De huizen zijn wel mooi, maar er moet veel aan gebeuren. Kopers hebben per 1 januari helemaal geen ruimte meer om een woning aan te pakken. Sterker nog ze moeten geld meebrengen.”

Hoe groot is het probleem?
“Ik heb geen exacte aantallen woningen, maar 45 procent van onze leden geeft aan dat ze hier last van hebben.”

Wat is uw oproep?
“Wij vinden dat de overheid nog eens goed moet kijken naar financieringsmaatregelen om deze problemen op te lossen. Iemand die van een g-label een c-label maakt zou je bijvoorbeeld korting kunnen geven op de onroerendezaakbelasting. Of je kunt kopers toch weer wat extra financieringsruimte geven. Kijk gewoon wat verder dan de neus lang is, de overheid heeft alles dichtgetimmerd.”

Hoeveel geld moet erbij?
“Laat ik eens extreem doen. Stel je hebt als koper te maken met funderingsproblematiek. Dat gaat om serieus veel geld en loopt zomaar op in de tienduizenden euro’s, maar dat zie je niet direct terug in de waarde van die woning. En het verbod op asbest (2024) komt ook wel heel rap dichterbij.”

Wat als er niets veranderd? Duizenden onverkoopbare woningen? 
“Dat is misschien wat extreem gesteld. Maar zaken als asbest leven bij de particuliere woningeigenaar nog niet zo.”

Hoe gaat het eigenlijk met de makelaars zelf? Kunnen zij hun hoofd nog boven water houden? Steeds meer woningen worden verkocht zonder uw beroepsgroep.
“Nederland telt 9000 makelaars. Jaarlijks worden ongeveer 140.000 woningen verkocht. Dat zijn er 15 à 16 per makelaar. Daar kun je niet van leven. En het aanbodprobleem wordt steeds groter. Dit brengen we ook onder de aandacht bij de politiek en zeiden we ook al tijdens de hoorzitting over de startersproblematiek: in de crisis hadden we moeten doorbouwen. Dat hebben we niet gedaan. Nu krijgen we de rekening gepresenteerd.”

U bent directeur van een branchevereniging. Bent u ook nog steeds makelaar?
“Nee, maar tot 2009 was ik dat wel vijftien jaar lang dus ik ken redelijk de klappen van de zweep.”

Prijzen stijgen, wachtrijen voor woningen in de Randstad zijn geen uitzondering meer. Hoe zou u dit tijdperk willen duiden?
“Het makelaarsvak blijft gewoon een geweldig vak. Iedere situatie en periode hebben hun eigen uitdagingen. We schommelen landelijk gezien nu een beetje tussen een kopers- en verkopersmarkt in.”

 

Reageer op dit artikel