nieuws

Almere realiseert tijdelijke woningen voor acute woonnood

woningbouw 2093

Almere realiseert tijdelijke woningen voor acute woonnood

Nieuwe woonvormen, zoals tiny houses, verplaatsbare huizen en flexibele woningen, nemen steeds meer toe. Almere komt nu met weer een andere vorm van wonen: tijdelijke huizen waar mensen met een acute woonvraag maximaal een jaar kunnen verblijven.

Dit woonconcept, genaamd, ‘In Between Places’, is ontwikkeld door wooncorporatie Dudok Wonen. Het richt zich op mensen die door speciale omstandigheden (zoals een scheiding of het overlijden van ouders) acute woonnood hebben, maar die verder geen specifieke begeleiding nodig hebben. Het is een doelgroep die volgens de wooncorporatie vaak tussen wal en schip valt in de reguliere toewijzing van sociale huurwoningen. Zij kunnen een jaar terecht in deze woonvorm en moeten in de tussentijd wel op zoek naar andere woonruimte.

Na een jaar weer uitgevlogen

In Hilversum heeft Dudok Wonen eerder dit jaar 22 studio’s en appartementen gerealiseerd met dit woonconcept. “Sinds maart worden deze woningen bewoond en inmiddels zijn er alweer vier mensen vertrokken. Het is de bedoeling dat ze binnen een jaar allemaal uitgevlogen zijn en een ander huis hebben gevonden”, vertelt Harro Zanting, directeur van Dudok Wonen. “We proberen de mensen te prikkelen ook daadwerkelijk te gaan zoeken, door gesprekken met ze te voeren. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat de bewoners na een jaar nog geen andere woning hebben. Dan staan we voor een moeilijke keuze: moeten we ze daar laten wonen of niet? Het is in principe de bedoeling dat het gros na een jaar weg is, maar we kunnen wel rekening houden met speciale omstandigheden.”

Kleine huizen, maar zo volledig mogelijk ingericht

De huizen zijn vrij klein (zo’n 39 vierkante meter), maar wel zo volledig mogelijk ingericht. Zo wordt er een laminaatvloer ingelegd, is er een zonnewering en zijn de wanden helemaal afgewerkt. Op die manier hoeven de bewoners niet te veel in hun tijdelijke huis te investeren. Hoe de woningen er in Almere uit komen te zien en waar ze precies worden gerealiseerd, is nog niet bekend. Momenteel zoekt Dudok Wonen samen met de gemeente naar een geschikte locatie in Almere Poort. Daar zal dan eerst met de omwonenden bekeken worden welke vorm het gebouw kan krijgen en hoe de  doelgroep voor deze locatie kan worden omschreven. Het streven is om nog in 2018 de bouw te starten voor ‘In between places Almere Poort’.

Meer vraag naar tijdelijk wonen

Volgens Zanting is de behoefte naar tijdelijke woonvormen op dit moment groot. “In Hilversum hebben we 300 aanmeldingen gehad, terwijl we maar 22 huizen hebben. Dit geeft wel het gevoel dat de vraag groot is. Of dat in de toekomst groter wordt? Dat vind ik moeilijk te zeggen. Het heeft ermee te maken hoe de voorrangsregels bij gewone sociale huurwoningen zich gaan ontwikkelen. Worden deze soepeler, dan kan de behoefte weer wat afnemen”, aldus de directeur.

 

Reageer op dit artikel