nieuws

Extra financiering voor rotte palen onder huizen

woningbouw 1421

Extra financiering voor rotte palen onder huizen

Woningeigenaren kunnen vanaf nu een lening krijgen voor urgent funderingsherstel van hun woning. Deze lening kan naast hun bestaande hypotheek aangevraagd worden.

De lening wordt verstrekt uit het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Dit fonds is voorgekomen uit een wens van de Tweede Kamer om met een oplossing te komen voor de financieringsproblematiek van bloksgewijze aanpak van funderingsherstel. Het fonds versterkt dan ook alleen een lening als iedereen in het bouwblok meedoet met het herstel. Wanneer minimaal één huishouden uit het bouwblok recht heeft op een funderingslening uit het fonds, mag iedereen uit dat bouwblok een lening aanvragen.

Een hypotheek met looptijd van 30 jaar

De lening die woningeigenaren kunnen aanvragen is in feite een hypotheek met annuïtaire aflossing en een looptijd van 30 jaar. In de gevallen dat je bestaande hypotheek funderingsherstel niet dekt, kan deze lening aangevraagd worden. Het bedrag kan op ieder moment boetevrij worden afgelost. De restschuld moet worden afgelost bij verkoop van de woning. Woningeigenaren kunnen minimaal  2.500 euro uit het fonds krijgen. Dit bedrag kan alleen gebruikt worden als er schade is aan de fundering in een mate die door de deelnemende gemeente als urgent aangemerkt wordt. Het fonds heeft een omvang van totaal 100 miljoen euro, met een overheidsbijdrage van 20 miljoen euro. De verwachting is dat het fonds ongeveer 2.000 funderingsleningen kan verstrekken.

Lening wordt nu nog alleen versterkt in Zaanstad en Rotterdam

De funderingslening wordt alleen versterkt aan eigenaren van woningen gelegen in gemeenten en provincies die aangesloten zijn bij het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Op dit moment zijn de gemeenten Zaanstad en Rotterdam nog als enige aangesloten, maar gesprekken met kandidaatgemeenten- en provincies zijn in volle gang. “Funderingsherstel is voor woning-eigenaren een kostbaar en ingrijpend proces”, zegt Jeroen Olthof, wethouder Wonen van de gemeente Zaanstad. “Als gemeente willen we helpen waar dat kan. Bijvoorbeeld door de financiering toch mogelijk te maken.” Voor Rotterdam is het fonds ‘een mooie manier om individuele Rotterdammers te helpen met onderhoud aan huis. “Daarbij zorgt het ook voor meer toekomstbestendige woningen in de stad”, zegt de Rotterdamse wethouder Robert Simons van stedelijke ontwikkeling.


 

Reageer op dit artikel