nieuws

Corporaties moeten ‘aanzienlijk’ betalen voor WSG

woningbouw 1761

Corporaties moeten ‘aanzienlijk’ betalen voor WSG

Volkshuisvester WSG wankelde jaren maar wordt waarschijnlijk begin 2018 door negen corporaties uit de buurt uit haar lijden verlost. De corporatiesector moet daarbij een “aanzienlijk bedrag” ophoesten.

Dat bevestigt een woordvoerder van de woningcorporatie uit Geertruidenberg. De corporatie heeft een schuld van 677 miljoen euro uitstaan. Negen regionale corporaties gaan gezamenlijk 3.887 woningen, 1.011 garages en parkeerplaatsen, 103 commerciële ruimten en 21 bergingen van WSG overnemen. Daarbij nemen ze ieder een deel van de leningen over.

Hoeveel schuld overblijft, wil de corporatie niet zeggen. “We willen niet vooruitlopen op het proces. Volgende week worden de zienswijzen uitgewisseld.” Wel ligt er een “indicatief bedrag” op tafel dat de sector moet zien te verhapstukken. Het gaat om een aanvullende saneringsaanvraag. In 2013 ontving de corporatie al 118 miljoen euro uit het saneringsfonds.

Op dit moment zitten Vestia en WSG in een saneringstraject. Dinsdag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat corporaties in 2017 geen bijdrage in het saneringsfonds hoeven te storten.

Rechtszaken tegen bestuurders en toezichthouder

WSG voert op dit moment nog twee rechtszaken: tegen voormalig bestuurder Peter Span en tegen de voormalige toezichthouders. De zaak tegen Span is in september van dit jaar voorgekomen. Op 28 november doet de rechtbank uitspraak. In de zaak tegen de toezichthouders is in juni een regiezitting gehouden. Onbekend is nog wanneer de inhoudelijk behandeling van de zaak start.

Bekijk hier een overzicht van rechtszaken in de corporatiewereld.

Reageer op dit artikel