nieuws

Centraal systeem regelt nul-op-de meter woning

woningbouw 2154

Centraal systeem regelt nul-op-de meter woning

Steeds meer huizen verzorgen hun eigen energieopwekking- en opslag, maar dat garandeert niet dat een woning ‘nul-op-de meter’ is. Want dat is ook afhankelijk van de gebruiker. Een slim managementsysteem kan aantonen waar het mis gaat.

Voor een aannemer die een prestatiegarantie wil afgeven op een pas opgeleverde woning is het een uitkomst. Want ook bij een ‘all electric’ woning met zonnepanelen en warmtepompen gaat het soms mis. “Als je kinderen de hele dag onder de douche staan of de ramen opengaan in plaats van de verwarming naar beneden, heb je toch een fikse energierekening”, vertelt Ron van de Beek van ABB. “Met dit systeem kun je aantonen dat het aan de gebruiker ligt.” Het helpt bovendien bij verbeteren van de prestaties.

Voor hem aan de muur hangt het scherm van de nieuwe Smart Energy Management-module (SEM). Die brengt de hele woning inclusief energiestromen in kaart: van PV-panelen en oplaadpunt voor elektrische auto’s tot aan de temperatuursensors in de kamers. SEM kan op basis van de verzamelde gegevens het energieverbruik bijsturen en zet de informatie in de cloud. Die informatie kan de aannemer gebruiken voor optimalisering van de energievoorziening.

Prestaties kunnen tot wel 15 procent verbeteren

Van de Beek: “Onze algoritmes kunnen de prestaties van een warmtepomp tot wel 15 procent verbeteren.” De SEM Module kan vanuit het Smart Home buitenshuis communiceren met een Smart Grid op basis van USEF. Deze internationale norm zorgt ervoor dat slimme technologieën en energieprojecten aansluitbaar zijn.

De SEM-unit van ABB.

Feitelijk geeft het innovatieve systeem een huis ook zijn eigen Smart Grid. Steeds meer energie wordt decentraal opgewekt. SEM kijkt hoe je die slim kunt gebruiken door direct te reageren op geregistreerde data. Nu levert een ‘all electric’ woning veel van zijn zelf opgewekte stroom nog terug aan het net, bij gebrek aan opslagmogelijkheden. Geen probleem zolang er een Salderingsregeling is, die een goede prijs garandeert. Maar de verwachting is dat die na 2020 wordt afgeschaft. Dat maakt het lucratief zelfopgewekte energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Een SEM-unit kan bijvoorbeeld de wasmachine aanzetten als er genoeg energie is. Het voorkomt dat een huishouden op piekmomenten, bijvoorbeeld ’s avonds, alsnog netstroom moet gebruiken. Opslag van duurzaam opgewekte stroom kan ook in een compacte 2 kW accu (met omvormer) die ABB heeft ontwikkeld.

ABB lanceerde de SEM deze week op de Vakbeurs Energie. Het bedrijf verwacht veel van de innovatie, omdat de Nederlandse overheid mikt op 1 miljoen energieneutrale woningen voor 2030. De module wordt aangeboden als onderdeel van een totaaloplossing met warmtepompen, ventilatie, KWh-meters en zonnepaneelomvormers.

Reageer op dit artikel