nieuws

Waarom een hofje bouwen een prima idee is

woningbouw Premium 2619

Waarom een hofje bouwen een prima idee is
Hofje met Cubicco-woningen

De Randstad snel volbouwen met honderdduizenden huizen? Zo ja, wat voor woningen? Ontwikkelende bouwers zijn zoekende. “Één hofje raak je altijd kwijt.”

Wat, waar, wanneer, waarom en hoe? Als journalisten deze vragen beantwoorden, hebben ze een goed verhaal. Als woningbouwers ze beantwoorden, hebben ze een gewild huis.

Ontwikkelende bouwers kwamen maandag bij elkaar voor een debat over de woningmarkt, georganiseerd door NVB Bouw, de vereniging van ontwikkelende bouwers. De komende twintig jaar zal er stevig bijgebouwd moeten worden, weten ze. Maar wat moeten ze bouwen, waar precies, wanneer, waarom en hoe?

Wat?

Wat woningbouwers moeten bouwen, hangt samen met de vraag: voor wie moeten ze bouwen? Voor de flexmens bijvoorbeeld. Die is in opkomst volgens sociaal demograaf Jan Latten. Daarmee ook de flexwoner. Iedereen heeft bij wijze van spreken zijn eigen verplaatsbare woning, illustreert Latten. “Bij een relatie, koppel je die woning aan elkaar; is het uit, dan ontkoppel je ze weer.” Oplegger erbij en verhuizen maar.

Door in flexwoningen te wonen, kunnen burgers ook stemmen met hun voeten, dat wil zeggen met hun huis. Als de erfpacht te hoog is? Kom maar met die oplegger, dan verhuizen we toch naar een andere gemeente. “Een heel interessant fenomeen. Het geeft de burger heel veel macht”, denkt Latten.

Ook interessant: co-housing. Eenpersoonshuishoudens die bij elkaar willen wonen in een woongemeenschap, bijvoorbeeld een hofje. Latten ziet steeds meer initiatieven in die richting. Vijftigplussers zien dat wel zitten. Het aantal oudere singles groeit snel. Volgend jaar zijn er meer vijftigplussers dan 18 tot 49-jarigen. Met elkaar in je uppie is net wat gezelliger. Latten: “Ongebondenen zoeken verbondenheid.”

Die oudere eenlingen zoeken elkaar niet alleen buiten de steden op, maar ook in de stad. Stadsveteranen worden ze genoemd. Latten tegen de zaal vol ontwikkelaars: “Én hofje raak je altijd kwijt.” Boodschap: Heel veel hofjes zeer waarschijnlijk ook.

Klein wonen, is een andere trend. “Alleen wonen is duur”, zegt Latten. En wie heeft er tijd om zo’n heel huis bij te houden? De eengezinswoning is op z’n retour. “Eengezinswoningen zullen er altijd zijn, maar ze zijn niet meer zo dominant als in de jaren tachtig en negentig.”

Waar?

Liepen de grote steden in de jaren zeventig nog hard leeg, vanaf begin jaren tachtig stroomden ze weer vol. In het nieuwe millennium is de aantrekkingskracht van steden als Amsterdam en Utrecht zelfs ongekend groot. Dus moeten we in de grote steden blijven bouwen, zegt Latten. Alleen al vanwege de agglomeratievoordelen; meer slimme mensen bij elkaar is goed voor de welvaart. Stedelijk wonen is bovendien duurzamer, want er zijn minder vervoersbewegingen nodig.

Mensen met flexbanen verhuizen overigens niet snel. Want je werk is zo weer voorbij. Latten: “Daarom is de Randstad zo belangrijk.” Als je daar woont, zijn veel (flex)banen bereikbaar. Met de auto dan wel met het openbaar vervoer.

Maar volgens Maarten Steinbuch, hoogleraar technologie (“De auto is straks een iPad op wielen”) kun je binnen dertig jaar door de komst van zelfrijdende auto’s gerust een stukje buiten de Randstad wonen. “Reistijd wordt quality time”. Achter je stuur kun je straks gewoon werken.

En het “precariaat” (samentrekking van precair en proletariaat) dan, wilde Karin Laglas, voorzitter van de directieraad van woningcorporatie Ymere, weten. De lagere inkomensgroepen blijven zitten waar ze zitten, merkt Jan Latten. Ze hebben het geld niet om te verhuizen. Wel kunnen ze zich volgens Steinbuch straks ook voortbewegen met (het huren van)een  zelfrijdende auto, die volgens de technologieprofessor goedkoper wordt dan het streekvervoer. De hyperloop? Die gaat het niet halen, volgens Steinbuch. “Dat is zó duur.”

Voor woningbouwers ook iets om rekening te houden: parkeerruimte is straks veel minder nodig vanwege de zelfrijdende auto’s. “We hebben straks alleen nog parkeerruimte onder de grond en buiten de stad”, verwacht Steinbuch. Voetgangers worden weer de baas in de straat.

De overheid moet zich overigens niet zo bemoeien met parkeerruimte, of hoe groot woningen zijn en voor welke doelgroep gebouwd moet worden, vindt Helmich Heutink, directeur Heutink Ontwikkeling en Bouw. Wel moet de overheid volgens hem zeggen hoeveel woningen er waar gebouwd moeten worden.

Wanneer?

Tussen nu en 2040 moeten één miljoen woningen gebouwd worden. Daar is iedereen het over eens. Tempo maken dus. Dat wil nog niet lukken, roepen ook de ontwikkelaars al een tijdje. Er zijn te veel zachte plannen, en te weinig harde. “Het lijkt of niemand die urgentie wil voelen. Niemand wil het aapje op zijn schouder”, zei Walter de Boer, bestuursvoorzitter van projectontwikkelaar BPD. “Ondertussen blijven de prijzen stijgen.” Daar hoort een bekentenis bij. “Als ontwikkelaar vindt ik dat niet helemaal vervelend.”

Waarom?

Waarom zouden we 1 miljoen huizen bouwen? Simpel: omdat het aantal inwoners groeit. Zo’n 50.000 per jaar. In 2016 zelfs 100.000. In 2017 ook 100.000 waarschijnlijk, verwacht Jan Latten. Als het alleen baby’s zijn heb geen nieuwe huizen nodig, maar het zijn vooral migranten die erbij komen. Die hebben wel huizen nodig. Groeistuipen, noemt Latten het. “100.000 inwoners per jaar erbij is bijna niet vol te houden.” Wat ook meetelt is dat de laatste jaren om allerlei redenen te weinig is gebouwd. Het woningtekort is opgelopen.

Hoe?

Gasloos, energieneutraal bouwen is de nieuwe norm. Bouwers die dat nog niet kunnen, hebben heel snel een probleem. De nieuwe directeur generaal Bestuur en Wonen, Chris Kuijpers, was er maandagavond duidelijk over: Verduurzaming van de woningvoorraad en gasloos bouwen hebben de hoogste prioriteit bij de nieuwe regering. “We hebben nu zo’n zevenduizend klimaatneutrale woningen; in 2030 moeten we er twee tot drie miljoen hebben”, aldus Kuijpers De nieuwe regering gaat volgens hem “leuke dingen” ten aanzien van “duurzaamheid en de gebouwde omgeving” in het regeerakkoord zetten. “Klimaat en milieu is geen hindermacht, maar ontwikkelkracht”, zei hij met gebalde vuist.

Reageer op dit artikel