nieuws

Burgerparticipatie: burgers kiezen massaal voor groene hoogbouw

woningbouw 2032

Burgerparticipatie: burgers kiezen massaal voor groene hoogbouw
Het winnende ontwerp van Dok Architecten.

Inwoners en jury zijn het erover eens: DOK Architecten mag haar ontwerp in de binnenstad van Purmerend waar gaan maken. Van de vier plannen die speciaal voor de oude PostNL-locatie zijn bedacht, is voor hoogbouw met veel groen de meeste animo.

Van de ruim 2800 uitgebrachte stemmen ging 56 procent naar het schetsontwerp van DOK Architecten. De nummers 2,3 en 4 kregen in de verkiezing die projectleider Snippe Projecten een paar weken geleden onder inwoners van Purmerend heeft uitgeschreven, slechts 18, 15 en 11 procent van de stemmen. Ook de beoordelingscommissie die Snippe speciaal voor het project heeft opgericht, heeft de voorkeur uitgesproken voor het ontwerp van DOK.

Ronde vormen en veel groen

Het ontwerp van het winnende architectenbureau bestaat uit twee woontorens, die gekenmerkt worden door groene terrassen.“Uit de reacties op Facebook blijkt dat er vooral enthousiasme is over de ronde vormen van de gebouwen, het vele groen, de grote glaspartijen en het Grand Café”, legt projectleider Maurice de Jong, van Snippe Projecten uit. Overigens zijn de verschillen tussen de vier ontwerpen niet zo groot: alle vier bestaan ze uit hoogbouw.

Weerstand tegen de plannen

Ondanks deze enthousiaste reacties, is niet iedereen in de stad even blij met de uitkomst. Voorafgaand aan de verkiezing was er al weerstand tegen plannen. Tegenstanders willen absoluut geen hoogbouw in de binnenstad van Purmerend. Om de plannen te dwarsbomen, werd er zelfs een petitie uitgeschreven. Deze is 456 keer ondertekend.

Meer dan duizend inschrijvingen

Snippe Projecten heeft zich hier niets van aangetrokken. “Bij plannen voor nieuwbouw zijn er altijd wel tegenstanders. Maar aan de andere kant is de behoefte naar een nieuw gebouw, waar woningen en andere voorzieningen gecombineerd worden, erg groot. Dat zie je alleen al aan de enorme belangstelling voor de verkiezing. Maar liefst 2800 stemmen zijn er uitgebracht, terwijl de petitie maar 456 keer is ondertekend. Bovendien hebben inmiddels al meer dan duizend mensen zich ingeschreven op de woningen in het gebouw”, besluit De Jong.

Snippe Projecten gaat nu in overleg met DOK Architecten om het schetsplan verder uitwerken. Als de gemeente instemt met de plannen, dan is de verwachting dat nog in 2018 begonnen kan worden met de realisatie van het gebouw.

Reageer op dit artikel