nieuws

Noord-Brabant wil 11 procent meer woningen

woningbouw 1707

Noord-Brabant wil 11 procent meer woningen

Provincie Noord-Brabant wil de komende tien tot vijftien jaar 120.000 woningen bouwen. Daarmee moet de woningvoorraad met 11 procent toenemen. Dat heeft de provincie vrijdag bekend gemaakt.

Noord-Brabant is van mening dat er de afgelopen jaren te weinig woningen zijn gebouwd. Bovendien verandert de vraag in de regio naar woonruimte sterk, laat de provincie weten. “Zo bestaat ruim 40 procent van de huishoudens in 2040 uit eenpersoonshuishoudens en is er een grote behoefte aan kleinere, betaalbare woonruimten.” Ook het bouwen van voldoende woningen voor het middensegment op de woningmarkt –betaalbare koop en middeldure huur – blijft punt van aandacht. Daarnaast wil de provincie experimenteerruimtes bieden voor initiatieven van nieuwe woonvormen, zoals flexwonen, tiny houses en tijdelijk wonen. Ook vernieuwing en verduurzaming van de bestaande woningvoorraad en het ombouwen van leegstand naar woningen, staan op de agenda.

Afspraken met subregio’s

Om deze doelen te halen, wil de provincie voortaan afspraken maken met ‘subregio’s’, clusters van gemeenten waarbinnen de meeste verhuisbewegingen plaatsvinden. Tot nu toe werden er jaarlijks met iedere gemeente afzonderlijk afspraken gemaakt. “In plaats van op aantallen, ligt de nadruk daarin veel meer op de kwalitatieve samenstelling van de plannen. Ofwel: wie bouwt waar, wanneer en voor welke doelgroep?” Daarmee wil Noord-Brabant woningbehoeftes binnen subregio’s  (her) verdelen.

Prioriteit aan herbestemming

De provincie gaat de prioriteit geven aan herbestemmingsplannen van leegstaande gebouwen of aan plannen voor inbreidingslocaties. Dat kan betekenen dat bestaande woningbouwplannen pas later of helemaal niet kunnen worden gerealiseerd.

Voor de plannen uit de zogenoemde Brabantse Agenda Wonen is één miljoen euro nodig. Provinciale Staten moet hier nog wel mee instemmen.

Eerder berichtte Cobouw al dat de woningbouwproductie in Noord-Brabant in de eerste helft van 2017 het hoogste was van alle provincies.

Reageer op dit artikel