nieuws

Grenfell-gevel faalde binnen zeven minuten

woningbouw 2055

Grenfell-gevel faalde binnen zeven minuten

Zeven grootschalige brandtests liet de Engelse overheid deze zomer uitvoeren op gevelsystemen zoals die werden toegepast op de Grenfell toren. Zelfs de oorspronkelijke voorgeschreven gevel, voordat de brandvertragende kern werd wegbezuinigd, faalde jammerlijk in het laboratorium van BRE.

De testopstelling in het laboratorium van BRE in Watford bestond uit een gevelvlak van 2,6 meter breed en 6 meter hoog met onderaan een oven. Loodrecht daarop stond een even hoog stukje muur van anderhalve meter breedte. Op meerdere niveaus registreerden thermokoppels de temperatuurontwikkeling aan de buitenkant van de panelen in de spouw en in het isolatiemateriaal.

De spouw was steevast voorzien van zowel horizontale als verticale cavity barriers, zoals die in Engeland bij hoogbouw veel worden toegepast. Ze compartimenteren de spouw en moeten voorkomen dat de brand zich snel achter de gevelpanelen langs verspreidt.  Meestal worden daarvoor strips van steenwol gebruikt die bij de montage van de gevelplaten een stukje worden ingedrukt, zodat ze goed aansluiten. In Nederland worden zelden fire-stops gebruikt.

De eerste test met de ACM-panelen met niet brandvertragende kern van polyethyleen en een pakket pir-isolatie van 10 centimeter dikte, werd door de onderzoekers al na minder dan 7 minuten Afgebroken. Dit is de combinatie zoals die bij de recente renovatie van de Grenfelltower is gebruikt. Dezelfde gevelpanelen, maar dan met 10 centimeter steenwol faalde eveneens in de brandtest. Net als de gevel met ACM-brandvertragend polyethyleen met daarachter weer Pir.  Dat is de combinatie waarop Grenfell werd ontworpen, maar die bij een bezuinigingsronde plaats maakte voor de ACM-panelen met polyethyleen. Bij deze combinatie werd de test na 23 min afgebroken.

Nadat bij de sloop van de gevel van het Grenfell-complex ook fenolschuimplaten werden aangetroffen op sommige plaatsen,  is daar ook nog een zevende praktijktest mee uitgevoerd. Die combinatie doorstond de brandtest evenmin.  Fenol- en resolschuimplaten verdringen in de Britse markt steeds vaker pir- en purplaten.

De tests zijn uitgevoerd om informatie te verschaffen aan vastgoedeigenaren, gevelbouwers, aannemers, en gemeenten, zodat ze adequate maatregelen kunnen nemen bij woongebouwen met een verdachte gevel. Een inventarisatie in de weken direct na het Grenfell-drama wees uit dat bij zo’n 280 woongebouwen waarbij twijfels bestaat aan de brandveiligheid van de gevels.

 

Reageer op dit artikel