nieuws

‘In Brabant is nul-op-de-meter de nieuwe standaard’

woningbouw 2980

‘In Brabant is nul-op-de-meter de nieuwe standaard’

De Brabantse corporatie Thuisvester bouwt vanaf nu alleen maar nul-op-de-meter nieuwbouw. “Ik ken geen corporaties die het anders doen”, zegt directeur-bestuurder Pierre Hobbelen.

Nul-op-de-meter is een succes in Brabant. De Brabantse corporatie Thuisvester kiest vanaf nu alleen nog maar voor nul-op-meter nieuwbouw. Althans voor de grondgebonden woningen. Hoogbouw volgt zo snel mogelijk, zegt Pierre Hobbelen, directeur-bestuurder van de Brabantse corporatie, dat zo’n 13.500 woningen bezit heeft in de gemeenten Oosterhout, Geertruidenberg, Rucphen en Zundert.

Alleen maar nul-op-de-meter nieuwbouw? Een geluid dat je nog niet vaak hoort. Maar in het Brabantse hoort Hobbelen niet anders. “Ik ken geen corporatie die het anders doet. Volgens mij is dit wel een beetje de nieuwe standaard.”

Prikkel naar de markt

Nieuwbouwplannen die er al liggen worden tegen het licht gehouden en als het kan bijgestuurd. “Het hangt er vanaf hoe ver de plannen al zijn in de vergunningsverlening”, zegt Hobbelen. Nieuwe plannen worden allemaal nul-op-de-meter. “De plannen voor 2018 zijn al uitgewerkt. Het gaat dus om de projecten vanaf 2020.”

Bij hoogbouw en semi-hoogbouw kiest Thuisvester voorlopig voor epc=0, omdat de corporatie weet dat bouwbedrijven nul-op-de-meter nog niet redden. Maar zodra het betaalbaar wordt, kiest Thuisvester alsnog hoogbouw zonder energierekening. “Zie het als een prikkel naar de markt”, zegt Hobbelen.

Nul-op-de-meter nieuwbouw is 25.000 duurder dan een gewone Bouwbesluitwoning, weet de corporatiebestuurder. “Precies dat stukje dat de banken extra willen financieren. Daarom vinden we de extra investering verantwoord.”

Ambitieuzer dan ontwikkelaars

Thuisvester toont zich daarbij ambitieuzer dan commerciële ontwikkelaars. Ontwikkelaars waarmee Thuisvester op gemengde projecten (sociale huur en vrijesectorhuur) werkt, kiezen vaak nog niet voor nul-op-de-meter, merkt Hobbelen. “Er is enige terughoudendheid.”

Daardoor krijg je wijkjes met sociale huurwoningen zonder energierekening, met ernaast koopwoningen die er wel een hebben. “Maar de terughoudendheid neemt af.” In een van de recente projecten trekt de ontwikkelaar al gelijk op met de corporatie.

Thuisvester gebruikt de regeling voor de energieprestatievergoeding (epv) om de investering terug te verdienen. “Dat vinden we noodzakelijk om te benutten.” De huurder betaalt de corporatie een energieprestatievergoeding die vergelijkbaar is met zijn oude energierekening.

De epv is “werkbaar”, zegt Hobbelen. Met een goede berekening is aan de huurders duidelijk te maken hoeveel betaald moet worden. “Maar ik vraag me wel af hoe we de epv in de administratieve sfeer gaan bijhouden.”

Geen een bouwer die geen nom-woning kan maken

De eerste 15 nom-woningen zijn opgeleverd.  Nog 8 en 9 woningen zijn in de maak. In de pijplijn zitten grotere aantallen. In eerste instantie 100. De Brabantse bouwer Van Wanrooij krijgt deze klus. De komende jaren blijft de nieuwbouwopgave zo’n 100 tot 150 woningen per jaar. Ook projecten voor Van Wanrooij? Niet per se, zegt Hobbelen. “We hebben redelijk wat partners. Er is er geen een die dit niet kan.”

Thuisvester moet net als alle andere corporatie op gemiddeld label B uitkomen eind 2020. “Dat is een enorme opgave. We zijn daar hard voor aan het werk, maar we verwachten dat het moet lukken.”

Opmerkelijk is dat Thuisvester ervoor kiest geen bestaande woningen naar nul-op-de-meter te renoveren. “Alle inspanningen zijn gericht op nieuwbouw, In bestaande bouw zijn we terughoudend. Het investeringsniveau, zo’n 65.000 tot 70.000 euro per woning, vinden we niet passend. Ook verandert de woonbeleving door al die nieuwe technieken voor de bewoners ingrijpend.”

Wel worden de slechtere labels naar label B “opgewaardeerd”. Thuisvester begint “onderop” werkt naar boven. “En tegen de tijd dat we bij de betere labels zijn, is de techniek misschien verder en zijn renovaties naar nul-op-de-meter betaalbaarder. Ik sluit niet uit dat we dan alsnog bestaande woningen naar nul-op-de-meter renoveren.”

Reageer op dit artikel