nieuws

Oververhitting woningmarkt breidt uit als olievlek

woningbouw 2492

Oververhitting woningmarkt breidt uit als olievlek
Oververhitting woningmarkt breidt als olievlek uit

De woningmarkt raakt steeds meer oververhit. Bij 28 procent van de huizenaankopen ligt de prijs boven de vraagprijs.

Voor de kredietcrisis, tijdens de vorige piek in 2007-2008, lag dit aandeel met 9 procent een stuk lager, blijkt uit cijfers van woningmarktspecialist Calcasa.

Tien jaar geleden werden vooral in Amsterdam en Utrecht woningen voor of boven de vraagprijs verkocht. In 2017 is dit fenomeen veel wijder verspreid: naast Amsterdam (79 procent) en Utrecht (65 procent) is dit ook voor meer dan de helft van de transacties het geval bij steden als Groningen (64 procent), Haarlem (63 procent), Amstelveen (62 procent), Almere (62 procent), Zaanstad (58 procent), Amersfoort (52 procent) en Leiden (51 procent).

Aanbod blijft dalen

Woningprijzen stijgen het hardst in de Randstad: in Noord-Holland steeg de gemiddelde woningprijs met 12,6 procent op jaarbasis. Het jaarlijkse aantal verkopen is in vier jaar gestegen van 123 duizend naar een recordaantal van 276 duizend woningen. Het aanbod blijft verder dalen.

De stijgende prijzen zorgen volgens Calcasa nog niet voor betaalproblemen. De betaalbaarheid blijft stabiel: 14 procent van het netto maandinkomen wordt nu uitgegeven aan netto woonlasten. Tijdens de piek in 2008 was dit nog 27 procent.

Reageer op dit artikel