nieuws

Instortingsgevaar vier Londense flats

woningbouw 1965

Instortingsgevaar vier Londense flats

De bewoners van een Londens complex van vier woonflats moeten hun huis uit omdat bij controles veiligheidsrisico’s zijn ontdekt. In geval van een gasexplosie zoude de flats van dertien verdiepingen kunnen instorten.

Aanleiding voor de veiligheidscontrole was de brand in de Grenfell Tower, waarbij in juni zeker 80 mensen omkwamen. Inspecteurs van Arup vonden in een sociale wooncomplex in de wijk Peckham geen brandgevaar, maar wel een constructief probleem. De gebouwen blijken dezelfde hoofddraagconstructie te hebben als de flat Ronan Point, die in 1968 deels instortte na een gasontploffing. Daarbij kwamen vier mensen om het leven.

Onderzoek wees toen uit dat de toegepaste boutverbindingen niet sterk genoeg waren. Destijds werden diverse gelijksoortige voorbeelden van seriematige betonbouw constructief versterkt. Het   wooncomplex in Peckham is daarbij kennelijk over het hoofd gezien. Britse brandveiligheidsexperts vrezen dat er meer flats zijn met hetzelfde probleem. De getroffen flats zijn tussen 1968 en 1970 gebouwd met een soort Plattenbau systeem van brede, met boutenverbindingen gekoppelde betonplaten.

De eigenaar van het complex in Peckham heeft direct het gas in de flats laten afsluiten. De bewoners van de 242 appartementen krijgen elektrische kookplaatjes en mogen de komende tijd douchen in een buurtgebouw.

Eigenaar Southwark zegt in de veronderstelling te zijn geweest dat de betreffende flats destijds ook waren aangepakt. Bij aankoop van complex zouden daarover rapporten zijn overlegd.

Reageer op dit artikel