nieuws

Ymere laat bewoners zonnepanelen huren

woningbouw Premium 2547

Ymere laat bewoners zonnepanelen huren

Woningcorporatie Ymere gaat minimaal 8500 huurwoningen voorzien van zonnepanelen en Led-verlichting. Het project wordt niet door de corporatie uitgevoerd maar door de een Energy Service Company (ESCo).

Ymere stelt haar daken beschikbaar aan haar “dakpartners”: technisch buro Klomp, dakspecialist Patina en zonexpert Lens, die zelf voor de financiering van het project zorgen. Klomp en Patina deden het dakonderhoud al van de huurwoningen van Ymere.

Op 1 september start Ymere met het beschikbaar stellen van zonnepanelen aan de huurders en het vervangen van de verlichting in gemeenschappelijke ruimtes van appartementencomplexen door Led-verlichting.

Energierekening gegarandeerd lager

Huurders die kiezen voor het huren van zonnepanelen sluiten daarvoor een contract af met de ESCo. Niet Ymere, maar de ESCo blijft eigenaar van de geplaatste zonnepanelen. Om de financiële besparing voor huurders in de komende twintig jaar zeker te stellen, heeft Ymere de voorwaarde gesteld aan de ESCo dat iedere Ymere-huurder gegarandeerd bespaart op energiekosten.

Financier BNG Bank gaf deze week een akkoord voor het project en stelt 26 miljoen euro beschikbaar aan de ESCo. Dit bedrag wordt nog aangevuld met leningen vanuit het duurzaamheidsfonds van de gemeente Amsterdam, de crowdfundingsplatformen Zonnepanelendelen.nl en Greencrowd, en de ESCo-partners zelf. In totaal beschikt de ESCo de komende jaren over een investeringsruimte van 35 miljoen euro.

Ymere wil uiteindelijk huurders in al haar regio’s in aanmerking laten komen voor zonnepanelen, zowel huurders van gestapelde woningen als van grondgebonden woningen.

Reageer op dit artikel