nieuws

Tientallen Britse flats brandgevaarlijk

woningbouw Premium 2062

Tientallen Britse flats brandgevaarlijk

De gevelbekleding van tientallen flats in Groot-Brittannië voldoet niet aan brandveiligheidseisen, zo blijkt uit inspecties. Het gaat volgens de Britse regering om 27 gebouwen, die zich onder meer bevinden in Londen, Manchester en Plymouth.

In de Londense deelgemeente Cambden zijn vijf flats ontruimd vanwege brandgevaar. Duizenden mensen werden geevacueerd. Bewoners van een relatief kleine woontoren konden later weer terugkeren, onder meer omdat die flat was voorzien van andere brandwerende deuren.

De Britse minister Sajid Javid (Lokale Overheden) stelde volgens Britse media dat de brandveiligheidsproblemen in de ontruimde flats niet alleen betrekking hebben op de gevelbekleding. Er zou ook sprake zijn van tal van andere problemen, zoals het ontbreken van brandwerende deuren.

Niet alle bewoners van de ontruimde Londense flats zitten te wachten op de maatregel. ,,Ik heb een jonge dochter, een vrouw, een kat en een baan”, klaagde Edward Strange tegen de BBC. ,,Ze zeiden dat het vier tot zes weken gaat duren. Als de deelgemeente dat beweert, duurt het vier tot zes maanden.”

Volgens de deelgemeente Camden weigerden 83 mensen te vertrekken. Het hoofd van de deelgemeente, waar de ontruimde flats zich bevinden, erkende dat de evacuatie voor overlast zorgt. ,,Maar de Grenfell-brand verandert alles”, zei Georgia Gould. ,,We moeten alles doen wat in onze macht ligt voor de veiligheid van onze inwoners.”

Door de brand in de Grenfell Tower kwamen 79 mensen om het leven. De brand is vermoedelijk ontstaan in een koel-vriescombinatie in een appartement op de vierde verdieping van het 24 etages tellende complex. Het vuur zou zich daarna razendsnel hebben verspreid door de brandbare gevelplaten van twee lagen aluminium met een kern van polyethyleen.

Reageer op dit artikel