nieuws

GroenLinks: ‘schrappen’ aansluitplicht gas bij nieuwbouw te vrijblijvend

woningbouw 3463

GroenLinks: ‘schrappen’ aansluitplicht gas bij nieuwbouw te vrijblijvend
Liesbeth van Tongeren: "

De verplichte aansluiting op het gasnetwerk bij nieuwbouw komt vanaf 1 januari 2018 deels te vervallen. GroenLinks vindt de plannen van minister Kamp echter niet ver genoeg gaan. Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Dit is te vrijblijvend.”

Gasloos bouwen. All-electric. Meer en meer bouwers en gemeenten hebben grote ambities. Toch komt het er in de praktijk nog maar mondjesmaat van, bleek onlangs nog uit onderzoek van Natuur en Milieu.

Een van de oorzaken voor het sneuvelen van ambities is de aansluitplicht op het gasnetwerk. Onder aanvoering van GroenLinks wil een meerderheid in de Tweede Kamer van deze pro-gasregels af.

In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Kamp weten hoe hij aan die wens tegemoet wilt komen. De kortste route om geen gasnetten meer te hoeven aanleggen bij nieuwbouw is volgens hem een aanpassing in de Gaswet.

Minister Kamp.

“In dit artikel is al een uitzondering op de aansluitplicht opgenomen voor gebieden waar een warmtenet is of wordt voorzien. Deze uitzondering kan worden verruimd, opdat ook andere warmte-opties (‘all-electric’) als alternatief voor gasnetten mogelijk worden.”

Kamp legt bal bij gemeenten

Kamp wil kort gezegd dat gemeenten in de nabije toekomst gasloze gebieden kunnen aanwijzen “indien er een warmtenet of een andere warmtevoorziening is voorzien.” Als het aan hem ligt gaan de nieuwe regels per 1 januari 2018 in.

Het effect van Kamp’s bedoelingen is onduidelijk. Wel maakt de minister duidelijk dat hij een algeheel verbod op gasaansluitingen voor nieuwbouw “niet wenselijk” acht. “Omdat er situaties kunnen zijn waar een ontheffing op zijn plaats is, bijvoorbeeld voor ‘nieuwbouw in oudbouw’ of voor individuele woningen.”

Hoezo ingewikkeld?

“Onzin”, vindt Liesbeth van Tongeren, Kamerlid bij GroenLinks. “Waarom een heel gebied? Waarom niet een paar huizen? Deze plannen zijn te vrijblijvend. Of ze gaan werken? I believe it when I see it.”

Ze vermoedt van niet. Bovenal vindt ze dat te weinig ambitie en urgentie spreekt uit de strategie van de minister voor Economische Zaken. “Een verbod van mij hoeft ook niet, maar ik wil dat de verplichting er helemaal uitgaat. Die zie ik niet terug in deze brief.”

Het Kamerlid van GroenLinks overweegt al langer om zelf met een wet te komen die gasloze nieuwbouw stimuleert. Volgens haar heeft ze daar al aardig wat politieke handen voor op elkaar. Eerst wil ze een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over dit onderwerp.

“Daar is ruime belangstelling voor. In de zeven jaar dat ik Kamerlid ben, heb ik nog nooit zoveel mailtjes gekregen.”

 

Reageer op dit artikel