nieuws

Energieopwekkende ramen in nieuwe woontoren Amsterdam

woningbouw Premium 2343

Energieopwekkende ramen in nieuwe woontoren Amsterdam

In Amsterdam Overhoeks wordt binnenkort een energieleverende woontoren gebouwd met energieopwekkende ramen. Bewoners kunnen hun laptop opladen met hun raam.

Het gaat om ruim 800 ramen (1.800 vierkante meter), zogeheten Powerwindows, die geplaatst worden in de Zuidwest- en Zuidoostgevel van woontoren Bold, een project van bouwende ontwikkelaar Vorm.

Leverancier van de ramen is Physee, een start-up gelieerd aan de TU Delft. Het is voor het eerst dat in Nederland op zo’n grote schaal energieopwekkende ramen worden toegepast.  Bij een eerder project van Physee werden tien ramen bij de Rabobank Eindhoven geplaatst. Volgende maand worden bij de het nieuwe hoofdkantoor van de Postcodeloterij honderd ramen geplaatst.

Daan van der Vorm: ‘Per saldo kost het mij geld’

Bold is volgens  Daan van der Vorm, directeur-eigenaar van Vorm, een van de meest duurzame gebouwen van Nederland. Het gebouw heeft een negatieve epc en is energieleverend. De hele gevel bestaat uit pv-cellen. De zonnepanelen zijn er niet aangeplakt maar vormen zelf de gevel.

De ramen wekken 8 tot 10 wattpiek per vierkante meter op. “Dat is veel te weinig in vergelijking met pv-cellen”, zegt Van der Vorm. Maar je moet ergens beginnen, vindt hij. “Per saldo kost het mij geld.”

Gimmick werkt als marketinginstrument

Toch is zijn de energieopwekkende ramen als “gimmick” ook ergens goed voor. “Voor de marketing. Eerlijk is eerlijk.”

De ramen hebben op dit moment nog een terugverdientijd van twintig jaar,  zegt Ferdinand Grapperhaus, ceo van Physee. Door de kostprijs te verlagen en de energieopbrengst te verhogen, kan de terugverdientijd de komende jaren omlaag.

Telefoon opladen met raam

De bewoners van Bold merken niet dat het energieopwekkende ramen zijn. De bedrading is weggewerkt. Bij Bold wordt ook per appartement een batterij gebruikt waarmee bewoners hun telefoon of laptop kunnen opladen met de door de ramen opgewekte energie, zegt Grapperhaus.

Bold komt te liggen in Overhoeks en ligt vlak bij filmmuseum EYE en de A’DAM Toren. Begin 2018 begint de bouw. Het gebouw bestaat uit 25 verdiepingen en 143 appartementen.

 

Reageer op dit artikel