nieuws

Veertien consortia in de race voor Hembrugterrein

woningbouw Premium 1977

Veertien consortia in de race voor Hembrugterrein

De belangstelling voor het Hembrugterrein is verrassend groot. Maar liefst 14 serieuze consortia zijn in de race om het voormalige defensieterrein in Zaandam te ontwikkelen.

Daarin zitten zowel Nederlandse als buitenlandse partijen. Zij azen op dit unieke gebied in de metropoolregio Amsterdam. Tijdens de crisisjaren was er geen belangstelling vanuit de markt, maar de crisis is voorbij.

Een mooie score

“Een heel mooie score”, licht Bas Boeker van het Rijksvastgoedbedrijf toe. “Een paar jaar geleden was het nog een veel te groot project voor de markt. Ruim 42 hectare grond, ruimte voor 180.000 m2 vloeroppervlak, waarvan tweederde voor woningen. En 50 monumenten, soms nog een bouwval. Dat kon de markt toen niet aan. Nu zien we dat de crisis echt wel voorbij is.”

Mix van functies

De 14 consortia komen in september met hun strategieën voor de toekomst van het voormalige defensieterrein. Er moet een mix ontstaan van wonen, werken, horeca, design en cultuur. De partijen met de beste plannen kunnen daarna een bod op het gebied doen.

Boeker: “Spannend. Maar gezien de grote belangstelling komt er vast een mooi plan met een mooi bod.”

Reageer op dit artikel