nieuws

Een realistische proeftuin voor gelijkstroom

woningbouw Premium 2083

Een realistische proeftuin voor gelijkstroom

In de Eindhovense wijk Strijp S komen 14 appartementen met een gelijkstroomnetwerk. De intelligente, vrijwel energieneutrale lofts vormen samen met hun bewoners een proeftuin voor deze energiezuinige techniek.

De appartementen bevinden zich op de bovenste verdieping van Blok 61, dat VolkerWessels momenteel realiseert in de Eindhovense wijk Strijp S. In juni trekken de huurders erin. Ze zijn geselecteerd tijdens een aantal bewonersbijeenkomsten die on- en offline plaatsvonden. Tijdens die sessies konden de bewoners aangeven waarom ze in de hypermoderne lofts willen wonen en wat hun verwachtingen zijn. Hun ervaringen zijn namelijk cruciaal voor de doorontwikkeling van de zelflerende en interactieve systemen die zorgen voor een optimale energiehuishouding. Naast VolkerWessels-dochters Stam + de Koning en Homij zijn bij de proef betrokken: ABB, Direct Current, Van Mierlo, Enervalis en OpenRemote. Eigenaar Bouwinvest bemoeit zich ook intensief met de proef.

Groot voordeel van het werken met gelijkstroom is dat er geen energieverliezen optreden door het omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom en terug. Zeker als de energie voor een belangrijk deel lokaal wordt opgewekt, met bijvoorbeeld zonnepanelen, zijn dergelijke omzettingen onnodig.

USB aansluiting

De veertien smartlofts van Blok61 krijgen  USB-C aansluitingen waar computers  en andere elektronische apparaten op kunnen worden aangesloten. Ook de warmtepomp is rechtstreeks op het 350 Volt gelijkstroomnetwerk aangesloten. Aangezien nog lang niet alle huishoudelijke apparaten verkrijgbaar zijn in een gelijkstroomvariant komen er ook traditionele wandcontactdozen in de appartementen die wisselspanning leveren.

Huisbatterij

Via smart-start worden stroomvreters als de wasmachine, droger en vaatwasser alleen ingezet  als er voldoende duurzame stroom beschikbaar is. De veertien woningen krijgen één gemeenschappelijke huisbatterij met een capaciteit van 15 kWh.  Bewoners kunnen het energieverbruik monitoren met een app op hun mobiele telefoon. Daarmee kunnen ze ook hun apparaten aansturen. Welke precies, moet de proef uitwijzen en juist daarom is volgens innovatiemanager Wouter Beelen van VolkerWessels iCity,  de samenwerking met de bewoners zo belangrijk.  De deelnemende bedrijven hopen op basis van de proef een marktrijp en toekomstbestendig product te kunnen ontwikkelen. Voor hun proef krijgen ze subsisdie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO

Reageer op dit artikel