nieuws

Heijmans-ceo: ‘We zijn er nog niet’

woningbouw 130

Heijmans-ceo: ‘We zijn er nog niet’

Heijmans moet nog twee jaar op eieren lopen. Het bouwconcern heeft nog altijd last van een aantal “nul-procent” projecten die in de slechte tijd zijn aangenomen. Pas na 2018 zijn die achter de rug, zei Heijmans-bestuursvoorzitter Ton Hillen donderdag tijdens een opvallend openhartige persconferentie.

De projecten die tijdens de crisis zonder winstmarge zijn aangenomen, zijn gezamenlijk goed voor bijna 10 procent van de jaaromzet van Heijmans.

“In 2017 gaat het om 120 miljoen euro omzet, in 2018 ook om 120 miljoen”, zei Ton Hillen, die sinds december vorig jaar de leiding heeft bij het bouwconcern. In 2019 moeten de projecten afgerond zijn. Heijmans verwacht in 2017 op een totale omzet van 1,5 miljard euro uit te komen.

Heijmans boekte in 2016 een recordverlies van 110 miljoen euro. Maar de projectontwikkelingtak is “vol op stoom”. De verkoopprijzen van nieuwbouwwoningen stegen afgelopen jaar met 5 procent en beleggers hebben volgens Hillen steeds meer “appetite”. Ook gunstig is dat het installatievolume en de bijbehorende marges stijgen.

“Wij zijn er nog niet. Maar ik zie dat we stappen maken.” Hillen vergelijkt Heijmans met een tanker. “Eerst moet je remmen, dan kun je keren. Daarvoor heb je tijd nodig.”

Projecten met slechte prijzen komen er niet in

Dat keren begon vanaf 2015. In Rosmalen wordt scherper geselecteerd aan de poort. Projecten met slechte prijzen en risicovolle contractclausules komen er niet meer in.

Ook tegen werken waarvoor Heijmans zichzelf niet goed genoeg acht, wordt nee gezegd. Afgelopen jaar werden 40 à 50 projecten, waaronder de Afsluitdijk en de Blankenburgtunnel, terzijde gelegd.

Maar omdat veel bouwprojecten al gauw een doorlooptijd hebben van meer dan vijf jaar, duurt het jaren voordat de “nul-procent-marge”-projecten achter de rug zijn, legde Hillen uit.

We wisten dat er problemen waren, maar het was erger dan we hadden verwacht

Het nieuwe bestuur – met naast Ton Hillen infradirecteur Ruud Majenburg – vertelde donderdag zonder schroom over over de “spannende” tijd waarin het bedrijf sinds de tweede helft van 2016 verkeert. Door de tientallen miljoenen aan schikkingen en voorzieningen voldoet Heijmans niet aan de oorspronkelijke bankconvenanten.

Hillen: “Ja, de afgelopen periode was spannend. We wisten dat er problemen waren, maar het was erger dan we hadden verwacht. Als je ons vraagt: wist je tot een half jaar geleden dat het zo’n impact had? Nee.”

Hekken om probleemprojecten 

Toen de problemen steeds groter werden, heeft Heijmans volgens de ceo direct gehandeld. “We zijn pro-actief met de banken in gesprek gegaan.” Dat leidde half februari tot een vernieuwd bankenakkoord. “Dat kwam niet tot stand omdat ze mij op mijn blauwe ogen geloofden”, aldus Hillen. “Er zijn eerst wat onderzoeken geweest en een toetsing.”

Dat Heijmans “hekken om probleemprojecten” heeft gezet was voor de banken essentieel. Schikkingen en voorzieningen op de Westfrisiaweg/N23, de Drachtsterweg Leeuwarden, Energiefabriek Tilburg, RIVM en Wilhelminasluis Zaandam kostten de bouwer 90 miljoen euro.

De verkoop van de buitenlandse bedrijven vonden we het verstandigst

Door het verkopen van Duitse en Belgische dochters verwacht Heijmans halverwege dit jaar op een solvabiliteit van 20 procent uit te komen (nu 18 procent). Met de banken is afgesproken dat de bouwer eind 2017 minstens even solvabel is.

De afgelopen maanden zijn alle opties volgens Hillen onderzocht om Heijmans weer financieel gezond te krijgen. “We hebben alles op een rij gezet, maar de verkoop van de buitenlandse bedrijven vonden we het verstandigst.”

Schuld verminderen, een taaie klus

Met de banken is ook afgesproken dat Heijmans eind dit jaar een bedrijfsresultaat (EBITDA) moet behalen van 20 miljoen euro en de schuldpositie intussen terugbrengt van 256 miljoen euro naar 156 miljoen euro medio 2018 en 122 miljoen euro medio 2019.

Een taaie klus. “Op zich hartstikke mooi dat we het financieel met de banken hebben geregeld. Maar uiteindelijk begint het nu pas”, zei Hillen. Hij zei desalniettemin vertrouwen in de toekomst te hebben en trots te zijn op wat Heijmans doet “en waarmee 4700 medewerkers voor hun gezinnen brood verdienen”. 

Als Heijmans-medewerker moet je een probleem of vraagstuk niet afschuiven

Heijmans weer winstgevend maken gaat ook gepaard met een cultuuromslag in het bedrijf, vertelde de Heijmans-ceo. “Als Heijmans-medewerker moet je een probleem of vraagstuk niet afschuiven op het collectief, maar de vraag stellen: wat kan ik daar zelf aan doen? Die houding moeten we inbedden in de onderneming, dat kan veel beter.”

De scherpere selectie van projecten is niet alleen bij Heijmans merkbaar maar in de hele bouw, signaleert Majenburg. Volgens hem komt steeds vaker voor dat opdrachtgevers een werk met een te laag plafondbedrag in de markt zetten. “Zo’n plafondbedrag is soms niet realistisch. Je ziet dan dat veel bouwers er dan uitstappen. Soms alle bouwers.”

Reageer op dit artikel