nieuws

ABN-AMRO: ‘2017 wordt mooi jaar voor woningbouwer’

woningbouw 32

ABN-AMRO: ‘2017 wordt mooi jaar voor woningbouwer’

Ondanks stijgende grondprijzen, een Trump-effectje en een dip in de vergunningafgifte, ziet 2017 er goed uit voor woningbouwers, concluderen de sectoreconomen van ABN-AMRO.

‘Nieuwbouw woningen in lagere versnelling,’ staat boven de maandelijkse bouwprognose van de bank. Na records in 2015 zette de stijgende lijn op de woningmarkt afgelopen jaar iets door, maar toch viel de productie in 2016 iets terug.

“Nee, dat is niet echt een verrassing”, erkent sectoreconoom Madeline Buijs van ABN-AMRO. “We zagen dat al aan de dip in de afgifte van vergunningen. Maar ook dat aantal herstelt weer.”

Kort Trump-effect 

Al met al zit de woningmarkt in de lift, analyseert Buijs. “De rente is nog altijd laag. Even ging die inderdaad omhoog door het Trump-effect. Men dacht dat hij direct fors ging investeren in infra en zo, met als gevolg een hogere rente, maar nu realiseert iedereen zich dat het koffiedikkijken is. Wat Trump precies gaat doen is afwachten.”

Een ding weet ze wel zeker. 2017 wordt een goed jaar voor woningbouwers. Ondanks de gemiddelde grondprijs die nog steeds stijgt. “De prijs van een woning stijgt namelijk harder (5 om 2 procent, red). En het aantal verstrekte vergunningen ontwikkelt zich dus ook gunstig. Maar we zijn nog niet op het niveau van 2015.”

Nog altijd te weinig klein en betaalbaar

Moet een nieuw kabinet de woningmarkt drastisch hervormen? Of liever gezegd: ligt het bouwtempo hoog genoeg? Buijs maakt zich vooral zorgen over het type woningen dat bouwers bouwen. “Die aantallen trekken wel aan, maar er is vooral behoefte aan kleinere en betaalbare woningen. Ik vraag me af of bouwers dat ook blijven zien. Verder zijn er te weinig huurwoningen in de vrije sector.”

Marges en ratraces 

Minister Blok en de Tweede Kamer proberen dat probleem al langer te tackelen. Het wil nog niet zo lukken. Buijs stelt dat bouwers vooral gaan voor de hogere marges op koopwoningen. De consument bedenkt zich wel twee keer om een vrije sector woning te huren. “Zij denken dat het gelijk staat aan geld weggooien. Deels hebben ze gelijk. Wonen in het midden- huursegment wordt namelijk niet gestimuleerd met fiscale maatregelen. Daar zou een nieuw kabinet iets aan kunnen doen.”

Bovenal dringt de econoom aan op rust. “Constant zouden er woningen gebouwd moeten worden, omdat het om lange termijn ontwikkelingen gaat. Maar gek genoeg laat de woningmarkt zich leiden door emoties. Die ratraces in de grote steden, kopers die bang zijn dat ze nooit meer aan een woning komen als ze nu niets doen. Zelfs bouwkundige onderzoeken schieten erbij in. Rationeel gezien is een woning echter niet de beste investering die je op basis van emoties moet doen.”

 

Reageer op dit artikel