nieuws

Bouwproductie groeit; herstel- en verbouwsector belangrijke aanjager

woningbouw Premium 10

Bouwproductie groeit; herstel- en verbouwsector belangrijke aanjager

De bouwproductie groeide in 2016 met circa 6,5 procent. Verbouwwerkzaamheden bleken het afgelopen jaar een belangrijke aanjager. De groei in de nieuwbouw van woningen stagneerde.

Dit blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau. Het herstel in de utiliteits- en infrasector bleef beperkt.

Herstel- en verbouwsector profiteert van transacties woningmarkt

De waarde van verbouwvergunningen steeg afgelopen jaar flink. In 2015 werd er voor circa 250 miljoen euro aan vergunningen verleend, in 2016 was dit 350 miljoen euro. Een stijging van 40 procent.

“Het record aantal transacties op de woningmarkt zorgt bij kleine bouwbedrijven die actief zijn in de herstel- en verbouwsector voor een enorme stimulans”, aldus Maurice van Sante, senior econoom bouw en vastgoed bij ING. “Nieuwe woningbezitters willen hun aangekochte huis graag aan hun woonwensen aanpassen.”

Vooral de kleine aannemers behalen flink hogere omzetten. Ze waren hierdoor grotendeels verantwoordelijk voor de groei van de bouwproductie, aldus het economisch bureau van ING.

Forse groei nieuwbouwwoningen ten einde

In voorgaande jaren kende de nieuwbouw van woningen nog forse groei, in 2016 kwam hier een einde aan. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is sinds medio 2015 stabiel gebleven op circa 2600 verkochte woningen per maand. De twee jaar ervoor verdubbelden de verkochte nieuwbouwwoningen.

De huidige lage groei van de nieuwbouwverkopen lijkt vooral te komen door het beperkte aanbod als gevolg van een laag aantal nieuw verstrekte bouwvergunningen, aldus ING. In 2015 werden er 53.500 nieuwbouwvergunningen verleend, in 2016 waren dit er ruim 48.000.

September en oktober van dit jaar toonde echter wel enig herstel; het aantal afgegeven bouwvergunningen lag ruim de helft hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

In 2017 groeit de bouwproductie naar verwachting met 3 procent.

Reageer op dit artikel