nieuws

800 nieuwbouwwoningen langs Haagse Trekvliet

woningbouw 106

800 nieuwbouwwoningen langs Haagse Trekvliet

Den Haag kondigt opnieuw een groot woningproject op De Binckhorst aan. Langs de Trekvliet, tussen kantoren Binck Twins en Kasteel Binckhorst, komen 800 woningen en 9.000 vierkante meter voor bedrijfslocaties.

Dat maakte het Haagse stadsbestuur op 14 december bekend.

Er komen 800 diverse woningen; van een ruim aanbod van sociale huurwoningen tot collectieve zelfbouw en van koopappartementen tot zelfbouw aan het water. “Om levendigheid en diversiteit in het gebied te garanderen is er ook ruimte voor 7.000 tot 9.000 vierkante meter voor bedrijfslocaties”, schrijft de gemeente.

Volledige herinrichting buitenruimte

Ook wordt de buitenruimte (in totaal 20.000 vierkante meter) volledig opnieuw ingericht. De bouw en de inrichting van de wijk zullen in fases plaatsvinden tussen 2017 en 2021.

Aan de kade van de Trekvliet wordt een lintpark gerealiseerd. Het gebouw voor het Kasteel Binckhorst, nu nog verscholen, wordt gesloopt en op die locatie komt meer groen. Ook rond de Fokkerhaven en langs de nieuwe wegen in het gebied komt veel groen.

“Om de buitenruimte zo mooi mogelijk in te richten wordt het parkeren zoveel mogelijk inpandig opgelost en wordt het gebied klimaatbestendig gemaakt. Denk hierbij aan groene daken, water direct afvoeren naar de Trekvliet en het verbreden van sloten”, is in de plannen te lezen.

Wonen, werken en recreëren

Aan deze kant van het ‘nieuwe’ Haagse centrum wil verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis (Stadsontwikkeling Kerngebieden) een vorm van wonen-werken-recreëren combineren.

“Het is uniek dat Den Haag zo dicht bij het centrum mensen een levendige mix van wonen, werken en recreëren kan aanbieden. We zullen het water en het groen optimaal gebruiken en versterken. Door het goed inrichten van de buitenruimte met ook wandel- en fietsroutes zullen de mensen hier graag komen wonen en werken en dat is goed voor de Haagse economie.”

Wegenstructuur in het gebied aangepakt

De Trekvlietzone is een van de deelgebieden van de Binckhorst. De komst van de Rotterdamsebaan ontsluit het gebied en zorgt voor een veel betere bereikbaarheid. De wegenstructuur in het gebied zelf zal ook worden aangepakt, niet langer via alleen maar insteken vanaf de Binckhorstlaan maar met echte ontsluitingswegen.

Straatnamen vernoemd naar Van Kooten en De Bie

De straatnamen in het nieuwe gebied krijgen daarbij een Haags karakter. “Om deze wijk een echt Haags gevoel te geven, is het idee om de straatnamen te vernoemen naar de karakters van Van Kooten en De Bie. Zo krijgen hun prachtige typetjes een mooie Haagse ereplaats”, aldus Revis.


Dit artikel verscheen eerder op Vastgoedmarkt.nl 

Reageer op dit artikel