nieuws

Slecht huis? Dan vaker naar de dokter

woningbouw Premium 63

Mensen die in een huis wonen met achterstallig onderhoud, gaan 15 procent vaker naar de dokter dan mensen die in een betere woning wonen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht.

Bij vrouwen en ouderen leidt een huis met achterstallig onderhoud zelfs tot 25 procent meer doktersbezoek.

Eerste onderzoek

“Het gaat om een behoorlijk effect”, zegt Piet Eichholtz, hoogleraar Vastgoedfinanciering aan de Universiteit van Maastricht, die het onderzoek leidt. Volgens hem is er nog nooit onderzoek gedaan naar de relatie tussen de kwaliteit van de woning en de gezondheid van mensen.

Waarom investeren in

Waarom investeren in
De universiteit heeft onderzoek gedaan met statistische gegevens uit Duitsland, waarbij 55.000 huishoudens worden gevolgd. “Er wordt hun het hemd van het lijf gevraagd.” Gevraagd wordt of hun woning toe is aan renovatie, en of er schimmel, vocht en tocht is. Ook wordt naar leeftijd, vermogen en inkomen gevraagd. En hoe vaak bewoners naar de dokter gaan, hoe vaak ze ziek zijn en of ze zich gezond voelen. 

Niet vaker ziek

Voor het onderzoek dat drie maanden geleden is gestart en nu in een afrondende fase zit, is gekeken naar de relatie tussen de staat van het huis en het doktersbezoek.

Volgens Eichholtz is er geen relatie tussen achterstallig onderhoud en het aantal ziektemeldingen. “Ik denk dat er een paradox is. Mensen die werken, zijn vaker niet thuis. En degenen die wel thuis zijn, werken meestal niet dus hoeven zich niet ziek te melden.” 

Thuiswerken nog onderzoeken

Dat vrouwen en ouderen vaker naar de dokter gaan, hangt daar volgens de hoogleraar mee samen. Uit de data blijkt dat ze vaker thuis zijn.

En thuiswerken in een huis met achterstallig onderhoud? Eichholtz: “Dat moeten we nog verder onderzoeken.”

Onderzoek naar Cito-scores

Het onderzoek past in een breder onderzoeksprogramma van de Universiteit van Maastricht onder de noemer Healthy buildings and human performance. “We kijken naar de relatie tussen het binnenklimaat en het presteren van mensen”, legt Eichholtz uit.

Voor dat programma wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de relatie tussen het binnenklimaat van basisscholen en de Cito-scores. Ook worden de ambtenaren van de gemeente Venlo gevolgd, die recent naar een nieuw, duurzaam gemeentehuis zijn verhuisd.

Reageer op dit artikel