nieuws

Mobiele fabriek bouwt ‘puinhuizen’ in Haïti

woningbouw 333

Mobiele fabriek bouwt ‘puinhuizen’ in Haïti

Bouwpuin in ontwikkelingsgebieden hergebruiken voor huizen: een Nederlandse uitvinding maakt het mogelijk. De eerste woningen verrijzen binnenkort in Haïti.

De ‘Mobiele Fabriek’ zet puin om in kleine betonnen bouwblokken. “Het maakt met bouwpuin volwaardige bouwproducten”, aldus initiatiefnemer Gerard Steijn. Het stelt slachtoffers van oorlog of een (natuur)ramp in staat zelf een stevig onderkomen te bouwen.

2017 eerste 23 woningen

Begin volgend jaar start de bouw van de eerste 23 woningen in het door aardbevingen getroffen Haïti. Het wordt de eerste testcase voor de Mobiele Fabriek.

Bekijk Hennes de Ridder

Bekijk Hennes de Ridder
”Het project in Haïti moet de wereld overtuigen dat het op deze manier kan”, aldus hoogleraar bouwkunde TU Delft, Hennis de Ridder, in EenVandaag.

Eerste Nederlands-Haïtiaanse woningcorporatie

Voor dit project is onlangs de eerste Nederlands-Haïtiaanse woningcorporatie opgericht. De corporatie wordt eigenaar van de woningen, de huurders betalen de huizen in acht jaar op huurkoop af. De toekomstige bewoners bouwen zelf mee. Hiervoor ontvangen ze tevens salaris.

De bouwers werken vervolgens ook weer mee aan de bouw van andere huizen. Op die manier creërt het project tevens werkgelegenheid.

Voldoende puin voor miljoen woningen

Volgens Steijn ligt er circa 25 miljoen ton puin in Haïti. “Als je dat puin zou hergebruiken, zou je er een miljoen woningen van kunnen maken. Dan is er voor tien jaar voor 10.000 mensen werk.”

Betonblokken stapelen als legostenen

De fabriek produceert zogeheten Q-Brixx blokken. Deze betonblokken zijn te vergelijken met legostenen. ‘Legonopjes’ bovenop het blok zorgen voor een sterke constructie. De blokken worden vervolgens op elkaar gestapeld. Metselen is hierdoor niet nodig.

Resultaat: eenvoudig en effectief bouwen

De bouwtijd wordt hiermee aanzienlijk korter en de blokken zijn ook nog eens minder duur. Het resultaat: nieuwe aardbevingsbestendige huisjes, eenvoudig en effectief gebouwd.

Reageer op dit artikel