nieuws

‘Ik wil niet de anonieme bouwer zijn‘

woningbouw Premium 19

‘Ik wil niet de anonieme bouwer zijn‘

Of de bouw te langzaam innoveert? Heleen Herbert, commercieel directeur bij Heijmans, hoort het maar al te vaak. “We moeten ons geen complex laten aanpraten. Maar, het mag wel wat Amerikaanser. Meer successen delen.”

Hoe kan Heijmans woningzoekenden helpen? Wat kunnen grote bouwers doen met braakliggende terreinen? Dat zijn de gesprekken die Heleen Herbert wil voeren. ‘‘ Innoveren is pionieren,denken en doen. Passend iets gaan proberen met anderen, ook omdat je nooit tevreden moet zijn.”

Afgaande op de kille cijfers heeft de bouwer uit Rosmalen weleens betere tijden gekend. Nauwelijks ruimte voor innovatie, ben je geneigd te denken. Niets is minder waar, laat Herbert doorschemeren. Heijmans zoekt permanent antwoorden op grote maatschappelijke vraagstukken. Haar visie gaat verder dan stenen stapelen. Heijmans wil de wereld mooier maken, impact hebben. “Neem de A12 bij Grijsoord. Daar wisten we de snelweg te verbreden en de kwaliteit van de natuur zelfs te verhogen. De tijdelijke bouwweg werd uiteindelijk een bermverbinding en dient nu als leefgebied voor flora en fauna.”

Om maar aan te geven. Innovatie gaat ook over samenwerking. Of in populaire termen: partnership. “We werken aan veel interessante vraagstukken. Op het gebied van energie, maar ook als het gaat om de vereenzaming van ouderen.” Op zoek naar betekenis. “Precies daarom vind ik het ook zo leuk om in de bouw actief te zijn. Juist in de gebouwde omgeving kom je grote en relevante dilemma’s tegen. De kranten staan vol met jongeren die tussen wal en schip belanden omdat ze geen betaalbare woning kunnen vinden.”

Trots

Bouwen is het probleem niet, technische oplossingen te over, ziet de directeur. “Het gaat om de ordening. En als bouwer moeten we veel meer zichtbaar maken wat wij te bieden hebben. Te vaak zitten we als sector nog in de reactieve houding. In mijn beleving helpen we mee het land leefbaar te houden.” Wees trots op de kennis die je hebt. Laat zien dat je je medeverantwoordelijk voelt. Deel oplossingen. Zo probeert Herbert haar personeel mee te krijgen. Niet schoppen dus, stimuleren.

Of de bouw te langzaam innoveert? ‘‘Dat hoor ik vaak, maar ik maak er ook altijd bezwaar tegen. Als iedereen d at altijd maar zegt, ga je daar nog in geloven ook. Juist dat remt innovatie. Voor je het weet zitten we allemaal in de slachtofferrol en gebruiken we dat als excuus om vooral maar niet te innoveren. Ik zoek juist voorbeelden waarmee het tegenovergestelde wordt bewezen om blokkades te verhelpen. Innovatie gaat juist over ambitie en het geloof dat het wel kan.”

Innovatie als overtuiging. Vernieuwing stroomt door de aderen en gaat verder dan slimmere producten. “Het is een visie, een strategie waar je constant aan moet werken. Overigens maar met een klein deel van het bedrijf. Het merendeel van onze medewerkers voert projecten uit. Daarin past een strategie van operational excellence.”

Belangrijk vindt ze hoe

Heijmans woningzoekenden kan helpen en wat bouwers kunnen doen met braakliggende terreinen? “Steeds weer moeten we nadenken over de volgende stap. Op die manier hebben we ook de Heijmans One ontwikkeld en komen we tot nieuwe innovaties. Met andere woorden. Het proces vernieuwen is minstens zo belangrijk als het product.

Zo haalden we de opdracht Roadmap Stedelijke Verlichting Eindhoven 2030 binnen in Eindhoven. Met de stad, de universiteit en de bewoners gaan we gedurende een langere periode op zoek naar slimme verlichtingssystemen. En qua wonen ben ik ervan overtuigd dat de meeste vernieuwing komt uit het aanbieden van nieuwe services. Vandaar dat wij ervoor gekozen hebben om domotica aan te leggen in al onze nieuwe koopwoningen. Zonder gebruikerservaring kun je geen grote stappen maken.”

Vertrouwen. Dat is wat de bouwer van vandaag nodig heeft. Daarom is Herbert ook niet angstig voor nieuwkomers als IKEA. “Ik ben vooral nieuwsgierig. En laten we eerlijk zijn; ieder zichzelf respecterend bedrijf gaat iets doen.”

Risico’s

Geld is het probleem niet volgens Herbert. Bestuurders zouden innovatie wel meer kunnen omarmen. “Nieuwe oplossingen zijn vaak iets duurder en je kunt ook niet op voorhand overal garanties op geven. Voor innovatie heb je kortweg partijen nodig die bereid zijn om risico’s mee te dragen. Het zou mooi zijn als gemeenten durfruimte aanwijzen en lef hebben om tijdelijk handhavingszaken los te laten. Dan ontstaat er ruimte om te experimenteren.”

Blijf zoeken. Deel successen. Dat is innoveren v olgens de Heijmans-directeur. “Een beetje Amerikaans, ja. Af en toe wordt daar vies tegenaan gekeken in Nederland, al die loze pr, maar ik smacht wat dat betreft wel naar een wereld met iets meer visie.”

Niet dat ze nou zo’n hoge pet op heeft van de twee Amerikaanse presidentskandidaten. “Ik ben blij dat ik niet hoef te stemmen. Ik gun zo’n belangrijk land een veel betere leider.

Wat mijn Hollandse droom is? Dat Heijmans écht gezien wordt als partner. Dat een opdrachtgever zegt. We hebben gekozen voor Heijmans, in plaats van Heijmans was nummer 1 volgens de aanbesteding. Ik wil niet de anonieme bouwer zijn. Ik wil met naam en toenaam genoemd worden bij oplossingen op relevante problemen in Nederland.”

Reageer op dit artikel