nieuws

Bijna nergens wordt duurdere huur gebouwd

woningbouw 13

Bijna nergens wordt duurdere huur gebouwd

In driekwart van de gemeenten hebben zich sinds de nieuwe Woningwet geen marktpartijen gemeld met plannen voor de bouw van huurwoningen.

Dat blijkt uit data-onderzoek van Cobouw op basis van gegevens van het CBS. De aarzeling van projectontwikkelaars en beleggers om meer vrije sectorhuurwoningen te bouwen, is een tegenvaller voor minister Blok (wonen).

Woningwet moest kantelpunt worden

De op 1 juli 2015 door de Tweede Kamer aangenomen herziene Woningwet moest het kantelpunt worden waarbij marktpartijen veel meer vrije sector huurwoningen gingen bouwen en corporaties zich zouden beperken tot sociale huurwoningen.

Uit onderzoek blijkt nu dat in 72 procent van de gemeenten er sinds de ingangsdatum van de Woningwet geen enkele vergunning voor de bouw van huurwoningen is verleend. Terwijl sinds diezelfde datum wel in 80 procent van de gemeenten vergunningen voor koopwoningen zijn verleend.

 

Helft huurwoningen in zeven gemeenten

In totaal zijn er sinds juli vorig jaar plannen voor de bouw van 9.800 nieuwe huurwoningen aangemeld. Meer dan de helft van de woningen komt in slechts zeven gemeenten: Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Diemen, Tilburg, Nijmegen en Rotterdam.

In deze gemeenten overtreffen de plannen van ontwikkelaars en beleggers de bouwplannen van corporaties overigens ruimschoots. De markt heeft ruim 5.000 huurwoningen gepland, de corporaties zo’n 1.200.

Reageer op dit artikel