nieuws

Vereniging Bouw- en Woningtoezicht breekt met minister

woningbouw Premium 33

Vereniging Bouw- en Woningtoezicht breekt met minister

De vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland (VBWTN) is uit de stuurgroep kwaliteitsborging in de bouw gestapt. Daarmee is de discussie over de privatisering van het bouw- en woningtoezicht verder op scherp komen te staan.

Aanleiding voor het vertrek van VBWTN-voorzitter Margreet Schotman uit de stuurgroep zijn antwoorden van minister Blok op Kamervragen vorige week. Daarin geeft de bewindsman aan dat bouw- en woningtoezichthouders “al jaren steken laten vallen”. Als bewijs daarvoor voert Blok enkele recente bouwincidenten aan, waaronder de instorting van de Grolsch Veste.

De uitspraken van Blok zijn Schotman in het verkeerde keelgat geschoten. “Dus dat de kwaliteit van de bouw niet altijd deugt, ligt niet aan de bouwer maar aan het gebrek of de kwaliteit van het toezicht door de gemeente”, laat zij weten. “De wetswijziging gaat dus kennelijk niet over het prikkelen van de bouw, maar over het vervangen van BWT door iets anders, om de doelstelling van een kleinere overheid en minder regels te realiseren.”

Schotman meldt niet anders te kunnen dan de stuurgroep te verlaten. “Het lijkt me onmogelijk dat de minister de inbreng van de Vereniging nog serieus neemt gelet op zijn uitspraken.”

In de stuurgroep overleggen onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken, Bouwend Nederland, de VNG en de VBWT over de plannen  voor een stelsel van private kwaliteitsborging in de bouw.

Mank

VBWTN-directeur Wico Ankersmit staat achter het besluit van Schotman. Ook hij vindt het onbegrijpelijk dat de minister de schuld van bouwmissers en het gebrek aan kwaliteit voor een groot deel bij bouw- en woningtoezicht legt.

Vooral de redenering die Blok in zijn antwoorden op Kamervragen gebruikt om het gemeentelijke bouw- en woningtoezicht te vervangen door private kwaliteitsborging, gaat volgens Ankersmit volledig mank. “Het is ongeveer gelijk aan het wel kunnen afschaffen van de politie, omdat ondanks hun inzet er nog steeds te hard wordt gereden en er nog steeds ongelukken gebeuren”, aldus Ankersmit.

Wat het besluit van de vereniging betekent voor het wetsvoorstel van minister Blok, is nog onduidelijk. De Tweede Kamer moet zich er nog over buigen en wil eerst nog een aantal deskundigen uit het veld horen.

Achteruitgang

Cobouw onthulde vorige maand dat private kwaliteitsborging kan leiden tot achteruitgang van de bouwkwaliteit en tot meer bouwincidenten. Uit een jarenlange proef in Den Haag zou dat naar voren zijn gekomen. Daaruit zou kunnen worden opgemaakt dat de markt nog niet klaar is voor hervormingen op dit punt. De onthulling leidde tot Kamervragen.

UPDATE:

Minister Blok laat via zijn woordvoerder weten het vertrek van de VBWTN te betreuren. De bewindsman wil zo snel mogelijk met voorzitter Schotman om de tafel om de gerezen problemen uit de weg te ruimen. Blok wil verder niet inhoudelijk ingaan op zijn antwoorden op de Kamervragen.

 

Reageer op dit artikel