nieuws

Blok: nom-woning met gas goed voor concurrentie

woningbouw Premium 64

Blok: nom-woning met gas goed voor concurrentie

“Een nom-woning met gasaansluiting levert ook gigantische besparingen op en is goed voor de concurrentie onder bouwbedrijven.” Zo reageert minister Blok op de kritiek die er is op de energieprestatievergoeding van onder meer de PvdA. 

Energieprestatievergoeding óók voor nul-op-de-meterwoningen met een gasaansluiting. Bij de Stroomversnelling wisten ze deze week niet wat ze hoorden. Ook bij de PvdA viel het bericht niet in goede aarde. PvdA-Kamerlid Albert de Vries heeft minister Blok Kamervragen gesteld en voelt zich nog net niet belazerd. “Dit hebben we zo niet afgesproken”, liet hij Cobouw vanochtend weten. “Ik ben verbaasd.”

Blok is ook verbaasd

Minister Blok is daar weer verbaasd over, laat hij via zijn woordvoerder weten. “De Tweede Kamer heeft de minister eerder namelijk gevraagd of ook labelsprongen in aanmerking kunnen komen voor de energieprestatievergoeding. Dan heb je altijd te maken met woningen die op het aardgas zijn aangesloten. De verbazing van De Vries rijmt hier moeilijk mee.”

Of tegenover een labelsprong ook een vergoeding komt te staan is nog even afwachten. Het onderzoek daarnaar loopt nog en de resultaten worden begin volgend jaar verwacht. Bovenal herkent minister Blok zich niet in de discussie die nu ontstaat. Zijns inziens kan een nom-woning met een gasaansluiting ook leiden tot enorme besparingen.

Techniekneutraal

“Er zal nog maar een beetje aardgas nodig zijn, omdat die huizen extreem goed worden geïsoleerd.” Blok benadrukt dat op het gas aangesloten woningen alleen een vergoeding krijgen als het gasverbruik volledig wordt gecompenseerd met het opwekken van duurzame energie. “De woning moet zeg maar techniek neutraal zijn.”

De kritiek van de Stroomversnelling is volgens Blok vooral geënt op commerciële motieven, laat Blok tot slot weten. “Zij gaan voor all-electric en deze wet biedt juist mogelijkheid aan meerdere oplossingsrichtingen. Ze krijgen er concurrentie bij, maar dat is goed. Het is aan de markt om uit te vogelen welke oplossing het beste is, het slimste of het goedkoopst.”

Reageer op dit artikel