nieuws

Amsterdam start met woningbouw in Sloterdijk

woningbouw Premium 42

Amsterdam start met woningbouw in Sloterdijk

Amsterdam maakt een begin met woningbouw in Sloterdijk, het kantorenpark rondom station Sloterdijk in het noordwestelijke deel van de hoofdstad. De eerste kavel, met ruimte voor enkele honderden woningen, is woensdag aangeboden aan de markt.

Ontwikkelaars kunnen komende maanden inschrijven, maar zullen daarbij rekening moeten houden met een groot aantal eisen. Amsterdam streeft naar compacte blokken met afwisseling van woonloodsen en lofts. Bovendien moeten de woonblokken ruimte bieden aan een mix van verschillende soorten woningen en voorzieningen.

Belangrijke selectiecriteria bij de aanbesteding zijn onder meer de wijze waarop het voorstel van de ontwikkelaar bijdraagt aan “een levendig en aantrekkelijk werk- en woonmilieu”. Amsterdam eist dan ook er met minimaal twee verschillende architecten worden ingeschakeld. Zo hoopt de gemeente verschillende woonblokken te krijgen met verschillende woontypologieën.

Op de kavel die nu in de markt is gezet, komen in totaal vier woonblokken. Twee komen beschikbaar voor collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo). Deze zullen gefaseerd, via een andere selectieprocedure worden aangeboden.

Komende jaren wil de gemeente Sloterdijk transformeren van kantorenpark naar een gebied met zo’n 60 procent kantoren, 20 procent wonen, 15 procent hotel en ‘extended stay’ en 5 procent voorzieningen.  Binnen twaalf maanden komt een tweede kavel beschikbaar. Twee andere kavels zullen eerst tijdelijk worden verhuurd.

Reageer op dit artikel