nieuws

Ontwikkelaars bijna door voorraad woningen heen

woningbouw 9

Ontwikkelaars bijna door voorraad woningen heen

De populariteit van nieuwe koopwoningen stijgt zo snel dat ontwikkelaars en bouwers snel  door hun voorraad met plannen heen raken. Door trage en gebrek aan plancapaciteit dreigt de de nieuwbouwmarkt volgens de NVB binnenkort droog te koken. 

Dat meldt de organisatie van ontwikkelende bouwers in de halfjaarlijkse Thermometer Koopwoningen. Deze laat wederom klinkende cijfers zien. In het eerste halfjaar van 2016 werden 16.856 nieuwe koopwoningen verkocht. Een schril contrast met de krap zevenduizend woningen die in de eerste zes maanden van 2013 werden verkocht. “In nauwelijks drie jaar tijd is het marktbeeld volledig omgeslagen”, aldus een enthousiaste Nico Rietdijk, directeur van de NVB.

Korte termijn optimistisch

Voor de korte termijn is de NVB optimistisch, maar op de iets langere termijn ontwaart de organisatie donkere wolken, omdat het aanbod van ontwikkelaars snel slinkt. Momenteel kan de consument nog maar uit iets meer dan drie nieuwe koopwoningen kiezen, terwijl er volgens de belangenorganisatie pas bij vijf of zes sprake is van een evenwichtige markt. “De nieuwbouwmarkt dreigt weldra droog te koken bij gebrek aan aanbod”, waarschuwt Rietdijk. 

Een verklaring voor het achterblijvende aanbod is volgens de NVB-voorman dat er in veel gemeenten en provincies nog voortdurend discussie is of er sowieso wel bijgebouwd moet worden. Als die vraag al met ‘ja’ wordt beantwoord, is de toevoeging vaak dat het dan wel binnen bestaand stedelijk gebied moet gebeuren. 

Star en traag

Hij roept alle partijen met klem op om ernst te maken met de bestrijding van het snel oplopende woningtekort. De combinatie van een star en traag planningsbeleid van de overheid zorgt ervoor dat in steeds meer regio’s de nieuwbouw de vraag niet meer kan bijhouden. De woningprijzen stijgen daardoor sneller dan de inflatie en de inkomens.

Vergeleken met een jaar terug is voor de gemiddeld verkochte nieuwe koopwoning 7,7% meer betaald. 

Reageer op dit artikel