nieuws

Tiny Houses maken veel los

woningbouw 255

Tiny Houses maken veel los
Jelte Glas in zijn Porta Palace

‘Dat we kleine knutselhuisjes bouwen innovatief noemen is ongelooflijk’, en ‘het Tiny House is een neoliberale wolf in hiplinkse schaapskleren’ waren slechts enkele van de honderden reacties die we ontvingen op onze verslaggeving over Tiny Housing deze week. Maar ook: ‘De moeite van het uitproberen waard’.  Of dit nu een blijvende ontwikkeling is of een korte hype, een ding is zeker: het fenomeen Tiny Housing maakt veel los. 

De coverstory van het weekblad, getiteld ‘Kan Tiny House nu wel groot worden?‘ door Thomas van Belzen, brengt de pioniers, de oorzaken van de populariteit en de kansen en obstakels in beeld. Heijmans onthulde dat de particuliere interesse voor hun ‘tiny’ Heijmans One flink toeneemt en Marit Overbeek zoomde in een blog in op Jelte Glas, een woonpionier uit Utrecht.

Grond en grondprijzen grootste obstakel voor Tiny Houses

Deze vraagt om experimenteerruimte in zijn eigen stad, om te kijken of hij in vijf tot tien jaar met andere Tiny House-bewoners een buurtje kan creëren waar ze zelf voor energieopwekking, afval en water verantwoordelijk zijn.  

Is er ruimte voor of niet?

Wethouder Paulus Jansen van Utrecht, door diverse Utrechters op Twitter aangesproken op Marits oproep, is ‘mordicus tegen’. “In Utrecht is ruimte schaars en het groene buitengebied moet worden gespaard. De ruimte die er is, moet je niet vermorsen.’ Gemeenteraadsleden van PvdA, D66 en GroenLinks sprongen vervolgens in de bres voor Jelte met een aantal schriftelijke vragen, over of Utrecht toch geen experimenteerruimte voor Tiny Houses moet bieden. 

“Er zijn genoeg braakliggende terreinen in de stad, en die zijn het experiment waard”, tweette PvdA-raadslid Bülent Isik. 

Het probleem van schaarse grond of hoge grondprijzen ontbreekt in krimpregio’s, vandaar wellicht de enthousiaste reacties van wethouders die wél ruimte willen bieden voor Tiny Houses, zoals de gemeente Hoogeveen (wethouder Anno Wietze Hiemstra: ‘Ze zijn welkom in Hoogeveen’!) en de provincie Limburg. 

Praat mee over Tiny Houses en andere innovatieve woonconcepten in Almere op 6 juli, waar het Cobouw Café in het teken staat van deze spraakmakende kwestie. U kunt zich hier nog aanmelden

Het verhaal in het weekblad lezen? Koop hier een los nummer

Reageer op dit artikel