nieuws

Grootste leegstaande kantoor wordt woonwijk

woningbouw 118

Grootste leegstaande kantoor wordt woonwijk

De gemeente Amsterdam zet vaart achter de transformatie van leegstaande kantoorpanden en voegt en passant ook weer 1500 nieuwbouwwoningen aan de stad toe. Afgelopen week werd bekend dat het grootste leegstaande kantoorgebouw van Amsterdam, Holendrecht Centre bij het AMC, wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk. 

De gemeente tekende daartoe een ontwikkelingsovereenkomst met Blauwhoed en Greystar. Die willen van het al meer dan tien jaar leegstaande voormalige ABN Amro-kantoor een “een multifunctioneel woon- en werkgebied maken, gericht op young professionals, studenten en jongeren”. 

Gemengde wijk

De nieuwe wijk moet functioneel en stedenbouwkundig aansluiten bij het NS- en metrostation Holendrecht, het AMC, de naastgelegen kantoren en het studentencomplex Bluegray. De doelgroepen voor de te ontwikkelen woningen en voorzieningen zijn onder anderen studenten en werknemers van het AMC.

De openbare ruimte in het gebied krijgt een hoogwaardige verblijfsfunctie en zal een natuurlijke ontsluiting vormen van en naar het station. Voor het project is stedenbouwkundige en architect OeverZaaijer aangetrokken en als landschapsarchitect Karres & Brands.

Het kantorengebied Amstel III moet in de komende jaren een gemengde wijk worden. Wethouder Eric van den Burg (ruimtelijke ordening): “Er komen dagelijks zo’n 26.000 werknemers naar het werkgebied in Zuidoost, dat daarmee het derde grootste is van Amsterdam. Amstel III is een economisch sterk gebied, dat de komende jaren verandert in een moderne stadswijk. Er komt steeds meer ruimte voor datgene waaraan de stad behoefte heeft, namelijk woningen, horeca en andere voorzieningen.”

Amsterdam kijkt actief naar andere langdurig leegstaande kantoorgebouwen in het gebied. De afgelopen twee jaar is al een groot aantal kantoorcomplexen in Zuidoost omgebouwd, vaak tot hotel. 
In Diemen-Zuid is een serie kantoorgebouwen verbouwd tot studentencampus. Ook het huidige hoofdkantoor van ING wordt vanaf 2019 verbouwd tot 500 woningen.

Reageer op dit artikel