nieuws

Wonen in een boom

woningbouw

Wonen in een boom

Modulair, klimaatbestendig, nul-op-de-meter, circulair en betaalbaar. Bij de kleine huisjes van Cubicco staat volgens uitvinder Randy Riteco de mens centraal. “Geen geitenwollensokken. Dit is een serieuze markt.”

Randy Riteco (47) liep tegen de veertig toen hij op een avond aan de keukentafel zijn ideale huis tekende. De pionier-ondernemer met een succesvol ict- en telecomverleden wilde een betaalbare woning maken voor starters, alleenstaanden, gescheiden mensen, kosmopolieten, zorgbehoevenden en senioren. Mensen voor wie in deze “double income society” nauwelijks gebouwd wordt. Dat is gek, dacht hij: 35 procent van de Nederlanders is alleen; wereldwijd is het aandeel vergelijkbaar.

Zijn drijfveer was ook persoonlijk: het zou een huis moeten zijn waar Riteco – die in zijn jonge jaren kampte met gezondheidsproblemen – zelf vrolijk oud in zou willen worden. Aan de keukentafel stond voorop: de woning moest draaien om mensen, beleving en gezondheid.

Het huis moest helpen de wereldproblemen en trends te tackelen: klimaat (overstromingen, stormen), het opraken van natuurlijke hulpbronnen, het spreadsheetmanagement (“zeg maar het extreme kapitalisme”), en als laatste: de veranderende werk- en leefstijl: jonge mensen willen niet tachtig uur per week werken, maar ook tijd en geld hebben voor fun; hoge woonlasten zijn een last.

Bouwpakketten

Het moest dus fundamenteel anders. Riteco begon bij nul, zoals hij in de ict gewend was. Veilige gebouwen en daken? Afkijken van vliegtuigen en liften. Snel bouwen? Oplossen door bouwpakketten te maken die met Ikea-handleidingen in elkaar geschroefd kunnen worden. Verplaatsbaar? Modulair maken. Natuur? Werken met hout en kurk. Klimaatbestendig bouwen? Tot op de millimeter nauwkeurig bouwen met orkaanproof-constructies.

Dit was het! Sociaal ondernemerschap! Geen geitenwollensokken. Dit is een serieuze markt.

Kortom, dit kon hij, de Brabander Randy Riteco – “een creatief gupje”, zegt hij zelf – niet alleen. Hij haalde er mannen bij uit de ruimtevaart en de extreme bouw. Later werd ook Aan de Stegge Roosendaal aangehaakt voor het verder uitontwikkelen, assembleren en plaatsen van de huizen. Begin 2016 werd de eerste proefwoning geopend, in hartje Roosendaal.

“Dat is waar jij nu in zit”, zegt Riteco – moderne bril en onvervalst Brabants accent – op een koude woensdagmorgen aan de tafel in de volledig ingerichte woning. “Je zit hier in een boom, die meer dan vijftig jaar meegaat. Je zit ook in een vliegtuig.” 54 vierkante meter, inclusief veranda 72 vierkante meter. Met een glaspui van 9 meter 60. Riteco: “A room with a view.”

De boom, waaraan Riteco refereert, slaat op het gelamineerde hout dat het casco vormt, dat volgens Riteco 2,5 keer zo sterk is als beton, staal en baksteen. Het vliegtuig slaat op de ruimtevaartkennis en werkmethodes die gebruikt zijn. “Dit is de eerste woning in Nederland die op de millimeter nauwkeurig gebouwd wordt.”

Kurkcomposiet

De woning krijgt aan de buiten- en binnenkant een jas van kurkcomposiet, materiaal dat ook in de ruimtevaart gebruikt wordt om te isoleren tegen hitte van 2000 graden in de dampkring. Kurk wordt nooit kouder dan 0 graden en kan ook niet 2 graden warmer worden dan de buitentemperatuur. De woning van Cubicco staat op schokbrekers en is daardoor aardbevingsbestendig.

Net als in de ruimtevaart en vliegtuigindustrie werkt Cubicco met “black belts”: specialisten die werken met methodes waarbij fouten niet zijn toegestaan. “Als je een fout maakt, you’re seriously fucked. Want als dat vliegtuig neergaat, heb je een probleem.”

Klinkt ingewikkeld? “Ik heb nooit iets zelf verzonnen. Het enige wat ik doe is bruggetjes maken. Waarom kopieer je het niet uit die high end-industrieën, zoals luchtvaart en ruimtevaart?”

De Brabander kijkt naar meer dan techniek. Bij de Cubicco-woning gaat het om “holistische en eclectische samenhang”, vertelt hij. “Mensen hebben verbinding nodig met de natuur, met de sociale omgeving. Met licht, lucht, ruimte, kleur, kunst.” De Cubicco-woning is volgens de bedenker heel vrouwelijk. “Er zit heel veel gevoel in.” Dat lijkt niet voor niets. “Ik ben ervan overtuigd dat dames uiteindelijk de 21ste eeuw gaan vormgeven.”

Riteco verwijst naar de piramide van Maslow. Voedsel, kleding en onderdak zijn basisbehoeften. “Wonen is dus heel belangrijk. Het is vreemd dat dit aan de markt uit handen is gegeven.” Bijzonder is volgens hem ook dat we corporaties laten verpieteren, wachtlijsten van zeven jaar accepteren, en dat er 1,2 miljoen mensen onder de armoedegrens leven. “Iedereen ziet en leest het, maar we zijn er een beetje immuun voor geworden. Totdat het zondagmiddag is en het om jouw zoon, dochter of moeder gaat. Dan gaat het je in één keer raken.”

Bouwpakket

Aan de Stegge Roosendaal gaat de Cubicco-woningen assembleren. De prijs van het casco-bouwpakket is 52.500 euro. All-in: zo’n 180.000 euro. Bas Moens, directeur Aan de Stegge Roosendaal: “Als je ziet wat er mogelijk is, waarom zou je anders willen?” Toch zal Aan de Stegge baksteenwoningen blijven bouwen. “De bouw is zeer conventioneel. Een houten woning is eng.” De Heijmans One is een concurrent, maar de Cubicco-directeur is niet onder de indruk. “Dat concept voldoet niet aan het permanente Bouwbesluit. Dat is een keuze, daar is Heijmans eerlijk over. Maar dan moet je niet doen alsof je enorm innovatief bent. De echte innovatie staat hier.’’


Bekijk meer innovatieve woningconcepten op www.cobouw.nl/innovatie

Reageer op dit artikel