nieuws

Nijmegen bruist van bouwactiviteiten

woningbouw Premium

Nijmegen bruist van bouwactiviteiten

Nijmegen is van de grote gemeenten de meest actieve woningbouwer. De stad bouwde vorig jaar 1100 nieuwe woningen. Landsmeer is de actiefste kleine gemeente.

Dat blijkt uit onderzoek van Cobouw op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de tien gemeenten met de grootste woningvoorraad bouwde Nijmegen relatief de meeste nieuwe woningen in 2014. In de gemeente staan 77.000 woningen. Dat aantal nam met 1,4 procent toe. Gemiddeld breidden Nederlandse gemeenten hun woningvoorraad vorig jaar uit met 0,6 procent. Dat wil zeggen dat een gemeente per duizend bestaande woningen zes nieuwbouwwoningen bijbouwt. Gesloopt werd er ook: per duizend woningen anderhalve woning.

In de tien grootste steden (meer dan 75.000 woningen) is de nieuwbouwactiviteit iets groter. Per duizend woningen worden zeven woningen nieuw gebouwd, en één gesloopt.

Bekijk hier de interactieve grafiek groter.

Hekkensluiter

Den Haag is als het om bouwactiviteit gaat de hekkensluiter in de top-10. De stad bleef met 597 nieuwbouwwoningen (0,2 procent) sterk achter bij de andere grote gemeenten. Rotterdam deed het met net iets meer dan duizend nieuwbouwwoningen ook relatief slecht. Per duizend bestaande woningen kwamen er maar drie nieuwe woningen bij.

Van de middelgrote gemeenten (20.000 tot 75.000 woningen) was Barneveld het actiefst. In de gemeente die 20.100 woningen telt, werden in 2014 425 woningen bijgebouwd (2,1 procent). Katwijk (2 procent) en Westland (1,7 procent) waren na Barneveld het snelst aan het bouwen. In Zwijndrecht (1 nieuwbouwwoning) en Capelle aan den IJssel (2 nieuwbouwwoningen) gebeurde volgens het CBS bijna niets.

Landsmeer is van de kleinere gemeenten het actiefst met bouwen

Landsmeer is van de kleinere gemeenten (minder dan 20.000 woningen) het actiefst. De Noord-Hollandse gemeente leverde 186 nieuwe woningen op, dat is een uitbreiding van 4,2 procent van de woningvoorraad. Van alle Nederlandse gemeenten is Landsmeer hiermee de actiefste woningbouwer.

Als naar de woningbouwproductie in de periode 2012 tot en met 2014 wordt gekeken is Noordwijkerhout koploper. In de Zuid-Hollandse gemeente (6400 woningen begin 2012) werden de afgelopen drie jaar 457 nieuwe woningen opgeleverd.
 


Bekijk hier de interactieve grafiek groter.

Bouwprestaties gemeenten

In 2014 werd in Nederland gemiddeld één nieuwbouwwoning opgeleverd op 154 bestaande woningen. Cobouw ging na in hoeverre gemeenten boven of onder dit landelijk gemiddelde zitten. Daarbij werd gebruikgemaakt van gegevens van het CBS. Gekeken werd naar de nieuwbouwproductie vergeleken met de bestaande woningvoorraad. Bij zes van de 394 Nederlandse gemeenten ontbreken woningcijfers. De mate waarin ze  actief zijn met nieuwbouw kan iets zeggen over de aantrekkelijkheid van de gemeente als woonlocatie. Als ze onder het landelijk gemiddelde presteren kan dat betekenen dat er onvoldoende bouwlocaties zijn, of dat een gemeente en/of ontwikkelaar ontwikkelen nog niet aandurft. Bewust nieuwbouwplannen “faseren” en vooruitschuiven is bij sommige gemeenten gebruikelijk. Door schaarste te creëren, kunnen woningen in een later stadium tegen een betere prijs worden verkocht, is de redenatie van bouwpartijen.

Bekijk op de landkaart welke gemeenten het meest bouwen: 

Bekijk hier de lijst met alle gemeenten:
 

Reageer op dit artikel