nieuws

Van Wijnen hernieuwt lidmaatschap

woningbouw

Van Wijnen hernieuwt lidmaatschap

Van Wijnen is weer lid van Bouwend Nederland. “Ze zijn weer op de goede weg”, vindt topman Cees van Bemmel. “We vonden het een log apparaat. Nu zit er weer snelheid in.”

De woningbouwer keerde de branchevereniging in 2009 de rug toe. De organisatie was “onzichtbaar” geworden en kwam onvoldoende op voor de belangen van de leden, vond het bouwbedrijf toen.

“Ik heb destijds wel gezegd: we zien het nut in van een brede vertegenwoordiger van bedrijven in de bouw, een vakbond voor werkgevers. Daar zagen we op dat moment echter te weinig van in Bouwend Nederland”, laat Van Bemmel weten. Behalve Van Wijnen keerden destijds ook Trebbe, KlokGroep en Wijnen Someren de werkgeversorganisatie de rug toe.

Slanker en slagvaardiger

Met de komst van voorzitter Maxime Verhagen is volgens Van Bemmel veel verbeterd. “Ze hebben goed naar de organisatie gekeken. Bouwend Nederland is nu slanker en slagvaardiger.” Ook hoe de branchevereniging zich opstelt in de cao-onderhandelingen kan op de goedkeuring van de Van Wijnen-topman rekenen. “Ik zie een sterke belangenbehartiger, puur en zakelijk. Die modernisering van de cao is hard nodig, dat hebben ze goed gezien.” En voorzitter Verhagen zelf? “Hij doet het goed.”

Van Wijnen en Bouwend Nederland zochten ongeveer een half jaar geleden toenadering. “Verhagen en ik kennen elkaar uit de politiek, dat heeft geholpen”, zegt Van Bemmel. De terugkeer is echter een puur zakelijke beslissing, benadrukt de directievoorzitter.

Contributie even hoog

Vorige week werd Van Wijnen weer lid van Bouwend Nederland. De contributie die het bedrijf gaat betalen – eind 2013 nog onderwerp van discussie binnen de branchevereniging – ligt ongeveer even hoog als voorheen. Van Bemmel: “Het zal op anderhalve ton per jaar uitkomen.”

Volgens Verhagen is de terugkeer van Van Wijnen een rechtstreeks gevolg van de veranderingen die bij Bouwend Nederland zijn doorgevoerd. “We hebben de kosten teruggebracht”, zegt hij. “Maar we hebben onszelf ook gemoderniseerd. Zo zijn we veel meer vraaggestuurd geworden. We luisteren beter naar wat de bouwbedrijven van ons verlangen. Die koers spreekt aan, getuige het besluit van Van Wijnen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels