nieuws

HoTT: nul-op-de-meter en energie overhouden

woningbouw Premium

Nul op de meter? De HoTT-woning van Jos Lichtenberg draait er de hand niet voor om. De 96 pv-panelen op een luifel aan de zuidkant van zijn splinternieuwe huis in Brabant leveren liefst 15.000 kilowattuur. Genoeg om ook zijn elektrische auto mee op te laden.

Het huis van de hoogleraar aan de TU Eindhoven is zonnig dankzij enorme Velux-ramen en is niet luchtdicht gebouwd. Toch haalt het een Rc van 7,5. “Waarom zou je luchtdicht bouwen? Er zitten toch ook ventilatieroosters in?” De roosters spelen een rol in de ingebouwde geautomatiseerde ventilatie. De ‘zonneschoorsteen’ van de woning voorziet erin dat de lucht wordt opgewarmd en vervolgens CO 2 -gestuurd mechanisch wordt afgevoerd. Dat geeft een prettig binnenkwaliteit. “Met die grote ramen erbij heb je een huis waar de woonkwaliteit vanaf spat”, glundert Lichtenberg.

Zero energy

In 1974 bouwde hij al zijn eerste ‘zero energy house’. Dat was in Denemarken voor Rockwool. Veertig jaar later leende hij uit hetzelfde land het concept van Active House. Dat is een filosofie die tegengesteld is aan die van zijn eerste experiment. Niet de techniek staat centraal, maar de gebruiker. Met hulp van KAW/e Architecten ontwikkelde Lichtenberg een woning bestaande uit twee bouwvolumes. Een laagbouwdeel op het zuiden met een grote schuine kap vol zonnenpanelen, een naar achteren geplaatst bouwvolume met verdieping. Uitvoering van het House of Tomorrow Today (HoTT) gebeurde volgens zijn zelf ontwikkelde principe van Slim Bouwen, met een ‘bouwmeester’ die de regie voerde en enkele nevenaannemers voor verschillende deelfasen, die netjes zijn opgeknipt.

Lichtenberg bedacht daarvoor onder meer een manier om installatietechniek en het bouwkundige deel te scheiden. Alle leidingen voor elektra, water, riolering en ventilatie lopen door een ‘groene loper’ centraal in de vloer. Lichtenberg omschrijft het ook wel als “de aorta”. Een jaar na voltooiing (bouwtijd: 6,5 maanden) constateert hij dat vrijwel alles functioneert zoals voorzien. Alleen op een warme zomerdag met veel regen raakte het natuurlijke ventilatiesysteem de draad kwijt. “Het hield niet meer op. Hij dacht dat ik de hele dag onder de douche stond.”

Reageer op dit artikel