nieuws

Wat is werk?

woningbouw

‘De één is aan de drank, de ander aan de drugs, maar wij zijn al járen aan het werk.

Steeds erger wordt het, op het laatst begin je er al om 7 uur mee, en dan de hele dag door!’ schreven Van Kooten en De Bie ergens in de jaren tachtig. Op dit moment zijn in Nederland 10 miljoen mensen ‘aan het werk’. 7 miljoen dus niet: te oud, te jong, studerend, ziek, ongeschikt, werkloos. In de wijken waar ik vaak ‘aan het werk’ ben, wonen relatief veel mensen die niet aan het werk zijn. Dat is soms onverdraaglijk. Niet omdat die mensen allemaal een baan willen, sommige wel, maar vooral omdat er veel mensen zijn voor wie werk een manier is om waardering te krijgen, structuur, contact en andere primaire levensbehoeften. Dus ook vrijwilligerswerk of maatschappelijk nuttig werk of gewoon iets voor je buurt doen.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat onze scherpe deling tussen wat werk is en wat niet, onhoudbaar is. Het maakt dat de werkenden steeds productiever of rendabeler (moeten) worden en dat de niet-werkenden daar steeds minder goed aan kunnen meedoen. Wat nu als we dit eens zouden herverdelen? Want feitelijk is ieders werk toch maatschappelijk nuttig werk? Om dit concept uit te werken ontwikkelde ik samen met anderen het Wijkbedrijf. Een organisatiemodel waarin professionele en niet-professionele arbeid gemengd worden. Vrijwilligers nemen hier vrijwillig een stuk werk over van professionals, die dat ook vrijwillig afstaan. Daarbij vindt overdracht van inkomsten plaats. Steevast het eerste commentaar dat ik hierop krijg is: arbeidsverdringing! Ik zeg dan: arbeidsdeling. Zou u ook eens willen kijken welk deel van uw werk nu strikt genomen door uzelf gedaan moet worden? En welk deel u zou kunnen delen? U zult schrikken, maar het zal u ook dichter bij uw toegevoegde waarde brengen. Sterkte!

Reageer op dit artikel