nieuws

‘Goede epc moeilijk verkoopbaar’

woningbouw Premium

Houtskelet, 125 vierkante meter zonnepanelen, volledig elektrisch en de beste epc van Nederland: -0,4. En toch wil het niet vlotten met de verkoop van de All Electricwoning. Henk Planting, eigenaar van het Friese Planhus, weet wel hoe dat komt: “Het ontbreekt aan incentives om het beter te doen dan de rest.”

Hij is meer ondernemer dan bouwer, opereert achttien jaar landelijk op de woningmarkt, is een Fries met een Zweeds concept. Consumentgericht bouwen is zijn handelsmerk. “Alles doen we samen met de klant. En de epc heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in dat verhaal. De eerste woning die wij verkochten, voldoet nog steeds aan de wettelijke voorschriften van nu.”

De All Electric-woning voert de Nederlandse ‘epc-ranglijst’ aan. Op de voet wordt hij gevolgd door de Brabantwoning van architect Renz Pijnenborg. Maar Planting mag dan tot de koplopers behoren, het is nog altijd een nichewaarin hij actief is: beter scoren dan gemiddeld levert niet automatisch meer klanten op. “De epc is nog altijd lastig om te verkopen. De bouwkosten staan onder enorme druk en de marges ook. Eigenlijk zit niemand te wachten op prijsverhogingen.”

Moeilijk terugverdienen

In bouwlobbyland is het een steeds terugkerend geluid: een aanscherping van de epc betekent hogere investeringskosten die moeilijk kunnen worden terugverdiend. Planting onderschrijft dat. Sterker nog, de man die uitblinkt in epc-prestaties vraagt zich hardop af of dit het juiste moment is om de epc aan te scherpen van 0,6 naar 0,4. Hoe zit dat?

“Misschien dat we de lachende derde zijn –het is toch leuk om te zien dat de rest van de markt nu meer kwijt is aan bouwkosten – maar bovenal ben ik van mening dat overheden aannemers die meer doen dan strik noodzakelijk is, zouden moeten stimuleren. Voor de hogere investeringen, krijg je namelijk ook iets terug. Maar nu kun je die opbrengsten nauwelijks meetellen als je een hypotheek aanvraagt.”

Lage CO2-uitstoot

De All Electric-woning is niet alleen zuinig in gebruik, maar draagt volgens Planting ook bij aan een flinke reductie C0 2 -uitstoot tijdens de productiefase, omdat die van hout is. Nederland is geen houtland, weet de ervaringsdeskundige. “Dat komt mede doordat hout in aanschaf duurder is dan beton en baksteen. Daarnaast spreken gemeenten zichzelf tegen. Zij willen heel duurzaam zijn, maar vervolgens staat in hun bouwvoorschriften onder het kopje ‘materialisatie’: steen.”

Met 125 vierkante meter aan zonnecellen per woning zou je vermoeden dat Planting zich vooral blindstaart op zonnecellen. Volgens epc-deskundige Harm Valk brengt een dergelijke eenzijdige focus toekomstige financiële risico’s met zich mee.

Samenwerking met lokale partijen

Planting ziet dat risico ook. “Je kunt Nederland wel volgooien met panelen, maar dat kunnen onze netwerkleveranciers op den duur niet aan. Veel energie die in de zomer wordt opgewerkt, blijft dan onbenut. Daar zijn echter wel oplossingen voor te bedenken. Samen met een Duits bedrijf bekijken we hoe we een x-aantal woningen kunnen aansluiten op een soort grote batterij. Maar die vereist op zijn beurt een bepaalde infrastructuur in woonwijken. Waar het op neerkomt, is dat je moet zorgen voor samenwerking met lokale investeerders, zodat je als gebruiker in de winter kunt compenseren.”

Overigens is de All Electric-woning niet uitsluitend is geënt op zonnepanelen. “We kijken ook altijd naar de schil. Los daarvan zou de bouw veel meer moeten kijken naar de C02-uitstoot. Ik geloof ook heel sterk in modulair bouwen. Ik verwacht dat die ontwikkeling de komende jaren een vlucht zal maken.”

Tegenvallende verkoopcijfers

Nog even terug komen op de investeringskosten. Voor een epc van -0,4 is de geldschieter tot 30.000 euro extra kwijt, als we Planting mogen geloven, en is dat extra bedrag binnen vijftien jaar terugverdiend. Zeker als de gebruiker beschikt over een elektrische auto. “Die kun je daarna in feite voor niets jaar in jaar uit opladen.”

Het klinkt allemaal prachtig, voorlopig koopt hij er weinig voor. Over gebrek aan aandacht mag hij niet klagen. Zelfs RTL4 had een item over de All Electricwoning. Nee, het zijn de verkoopcijfers die tegenvallen. Drie zijn er pas sinds de introductie in 2012 in Nederland opgetrokken.

Planting vindt dat te weinig. Het heeft volgens hem te maken met de slechte marktomstandigheden en deels met onbekendheid van zijn afwijkende product. “Niet iedereen zit te wachten op houtskeletbouw of op de integratie van zonnepanelen in het ontwerp.”

Bovenal ontbreekt het volgens hem aan prikkels. Bouwers die meer doen zou je moeten belonen: “Vijf jaar lang geen ozb-aanslag bijvoorbeeld of kortingen geven op de grondprijs voor energienulwoningen. In de auto-industrie steekt de overheid toch ook miljoenen?”

Zo min mogelijk installaties

Het idee achter de All Electric-woning is zo min mogelijk installaties, die om de zoveel jaar vervangen moeten worden. Een woning moet eenvoudig te bedienen zijn, vinden de makers. De 125 vierkante meter zonnepanelen vormen het uitgangspunt voor het ontwerp. De woning genereert energie en is gasloos. In plaats van een warmtepomp wordt gebruikgemaakt van elektrische warmteplaten met infraroodpanelen die voor een ‘egale’ stralingswarmte zorgen. In landen als Oostenrijk, Hongarije en Zwitserland wordt die techniek al veel toegepast.

Geen toeters en bellen

Cobouw inventariseerde projecten die een epc hebben lager dan 0,4 op basis van gegevens uit de nieuwe database van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die sinds deze week online is (www.rvo.nl/energiezuiniggebouwd). Cobouw heeft alleen gekeken naar de woningbouwprojecten waarover vergelijkbare informatie is. De hele inventarisatie van isolatiegegevens tot aan gegevens over de toegepaste installaties staat op www.cobouw.nl/bijlagen.

Top 20 epc

EPC/Project Bouwer/concept PV panelen m2/Aantal woningen/Organisatievorm/Plaats

0,4 / All Electric-woning / Planhus / 125 m2 / 1 / Onbekend/Goutum

0,29 / Brabantwoning/ Nieuwenhuizen Daandels / 29 m2 / 27 / Traditioneel / St. Oedenrode

0,28 / CO2-neutrale straat II / Heijmans-Marsaki / 34 m2 / 16 / Bouwteam / Heinkenszand

0,21 / Nulwoning / Ronald Serné / onduidelijk / 1 / Bouwer is bewoner / Groenlo

0,1 / Columbuskwartier TBI / 77m2 / 1 / Bouwteam / Almere

0,1 / Nulwoning / Sleenhof / 43m2 / 1 / Traditioneel / Duiven

0,09 / CO2-neutrale straat / Heijmans-Marsaki / 29m2 / 19 / Bouwteam / Grijpskerke

0,05 / Schoonoord / Koenen Bouw / 25m2 / 12 / Traditioneel / Schoonoord

0,04 / Down 2-000 / De Kok Bouwgroep / 52m2 / 21 / Bouwteam / Etten-Leur

0,04 / Ecocredo / Zomers Bouwbedrijf / 33m2 / 12 / Bouwteam / Borger-Odoorn

0 / Energieneutraal / Klomps Bouwbedrijf / 16m2 / 50 / Turnkey / Borne

0,01 / ‘t Gijmink / Dura Vermeer / 16m2 / 57 / Bouwteam / Goor

0,04 / Icoonwoning / Friso Bouwgroep / 24m2 / 1 / Bouwteam / Heerhugowaard

0,05 / De Kantelen / Van Bergen / 39m2 / 48 / Turnkey (pps) / Boxtel

0,05 / Werom Wenningen / VDM-Kootstra vd Veen / 38m2 / 2 / Bouwteam / Kollum

0,07 / Groen Velve-Lindehof 1 / Te Pas Bouw / 9m2 / 5 / Traditioneel /  Enschede

0,08 / Biezenakker / Klomps Bouwbedrijf / onduidelijk / 39 / Design&Build / Ulft

0,14 / Energieneutraalhuis 2.0 / Kerkhofs Montagebouw / windmolen / 1 / Bouwteam / Amsterdam

0,23 / Zwaagwesteinde / Geveke Bouw / 23m2 / 24 / Bouwteam / De Westereen

0,31 / Columbuskwartier passie / BAM / 11m2 / 103 / Bouwteam / Almere

Bron gegevens: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Inventarisatie: Cobouw

Reageer op dit artikel