nieuws

‘Passend bouwen’ maakt woning niet betaalbaar

woningbouw

‘Passend bouwen’ maakt woning niet betaalbaar
Scheefwoner laat zich niet wegjagen

Het pleidooi van minister Blok (wonen) corporatiewoningen ‘passend’ te bouwen, dus kleiner en soberder maakt sociale huurwoningen niet betaalbaarder. Dat blijkt uit een rondgang langs corporaties en bouwers.

“Directe aanleiding voor de uitspraken van de minister zijn de berichten dat de betaalbaarheid van sociale huurwoningen onder druk komen te staan. Veel corporaties zien zich genoodzaakt bij nieuwe verhuringen de huurprijs fors omhoog te gooien. Volgens de minister kan soberder bouwen, samen met een toewijzingsbeleid, ervoor zorgen dat woningen en hun bewoners beter op elkaar afgestemd raken.

“Een woning is een traag product”, stelt Harrie Windmüller, directeur van Brabant Wonen. Daarbij is een kleine behuizing slechts voor een deel van de bevolking geschikt. Bovendien telt het hoge energielabel van een nieuwbouwwoning zeer zwaar mee in de WSW-puntentelling. Het gevolg is dat corporaties zich in bochten moeten wringen om onder de grens voor sociale huur te blijven.”Een woning is geen pakje soep”, reageert Harrie Windmuller.

Reageer op dit artikel