nieuws

‘Passiefbouw verdient die naam lang niet altijd’

woningbouw

Elf genomineerden strijden om de Passiefbouwen Awards 2013. Alle zijn projecten die de Stichting PassiefBouwen heeft gekeurd en goed bevonden. Maar veel projecten die als passiefbouw door het leven gaan, zijn dat allerminst, constateert voorzitter Chris Zijdeveld van stichting en jury die op 24 januari de winnaars bekend maakt.

Bergen -Het aantal van elf genomineerden mag bijzonder heten “in een tijd waarin het in de bouw in het algemeen tot weinig gerealiseerde projecten is gekomen”, vindt Zijdeveld. Tegelijkertijd stelt hij vast dat passief bouwen steeds ‘gewoner’ wordt. Het bewijs daarvoor wordt geleverd door de lijst van genomineerden waarin woningbouwprojecten naar de onderscheiding dingen. Daarvan is Velve-Lindenhof in Enschede met 82 woningen het grootst.

Meerkosten

Eén van de gegadigden voor de categorie Woningen Nieuwbouw van de Passiefbouwen Award is zelfs energieneutraal.

“En dat is niet gebeurd door een slecht casco vol te plakken met zonnepanelen”, iets wat volgens Zijdeveld nog te vaak gebeurt. De genomineerde projecten zijn ook alleszins betaalbaar. “Nieuwbouw is al passief te realiseren zonder meerkosten”, garandeert de voorman van het passief bouwen. “Vanaf de eerste dag zijn de bewoners niet duurder uit dan in vergelijkbare conventionele woningen.”

In de renovatie is het opkalefateren van slechte casco’s echter nog steeds aan de orde van de dag. Het resultaat valt dan ook flink tegen, vindt Zijdeveld. “Projecten die in Nederland bijvoorbeeld label A krijgen, komen in bijvoorbeeld Duitsland niet verder dan een B of eerder nog een C of D.” De bedrijfsmatige en de particuliere eigenaar krijgen dus geen waar voor hun geld. “Die zijn dus miskocht.”

Als systeem voldoet de waardering van woningen in de klassen A, B, C en D niet, meent Zijdeveld. Volgens hem is het nauwelijks te doen om er de waardering voor passiefwoningen in onder te brengen. “Want dat moet dan A++++ zijn. De regelgeving fnuikt de opmars van passiefbouwen in Nederland. Terwijl er in technisch opzicht, op een enkele uitzondering na, geen problemen te verwachten zijn met passiefbouwen.” Het gros van de benodigdheden valt ook nog eens onder de categorie ‘reguliere handelsproducten’.

“Onzichtbare regelgeving” remt de voortgang van het passiefbouwen eveneens af. Deze regelgeving uit zich volgens Zijdeveld in “de terreur van de welstand”. Woningen halen het gewenste niveau niet, omdat bijvoorbeeld specifieke kozijnen niet mogen worden gebruikt. “Terwijl de praktijk leert dat je hoogst energie-onzuinige stalen kozijnen kunt vervangen door betere zonder al te veel afbreuk te doen aan de aanblik.” De ervaring leert Zijdevelds dat het steeds dezelfde welstandcommissies zijn die naisolatie aan de buitenkant van de gevel tegenwerken. “Bouwfysisch gezien is dat meestal de beste manier van isoleren, terwijl de buitenkant meestal ook naar ieders smaak kan worden afgewerkt.”

Kennis

Bij de corporaties verdwijnt intussen de technische kennis om te kunnen beoordelen of woningen op de juiste manier passief zijn gebouwd of gerenoveerd. Vaak valt over de uitvoering daarvan wel wat aan te merken, meent Zijdeveld. “Met het gevolg dat een woning over tien of twintig jaar opnieuw onderhanden moet worden genomen.”

Genomineerden

Elf genomineerden dingen naar de Passiefbouwen Award 2013 voor de categorieën Woningen Nieuwbouw, Woningen Renovatie en Overige Gebouwen. Velve-Lindenhof in Enschede is met 82 woningen het grootste nieuwbouwproject. Baarn volgt met 49 woningen aan de Lepelaar/Reigerstraat.

Reageer op dit artikel