nieuws

Tegenvaller voor appartementen door nieuwe regels

woningbouw Premium

Ontwikkelaars van appartementencomplexen in het huursegment worden benadeeld door het nieuwe woningwaarderingsstelsel. Dat signaleert de Neprom, de vereniging van ontwikkelaars.

Om hoeveel ontwikkelaars het gaat, is onduidelijk. In een brief aan de Kamercommissie Wonen schrijft de Neprom dat het meldingen van “enkele ontwikkelaars” betreft. Het nieuwe waarderingsstelsel zou vooral negatief uitpakken voor in aanbouw zijnde, kleinere woningen in schaarstegebieden. Neprom noemt een voorbeeld van een appartementencomplex in aanbouw. Onder het oude stelsel is de maximale huur 670 euro per maand, onder het nieuwe stelsel maximaal 620 euro, 50 euro minder. Dat verschil brengt ontwikkelaars in problemen volgens de Neprom. “De investeringsbeslissing is uiteraard genomen op basis van het oude stelsel met daarin de schaarstepunten. Onder het nieuwe stelsel is dekkende exploitatie niet langer mogelijk.” Minister Blok moet nagaan of de meerdere ontwikkelaars last hebben van de nieuwe regels, vindt de Neprom.

In de brief wijst de belangenbehartiger van ontwikkelaars op een ander probleem: onbekendheid met de WOZ-waarde op het moment dat een investeringsbeslissing moet worden genomen. Een vooraf bepaalde maximale huurprijs kan uitkomst bieden, betoogt de brievenschrijver. Hoe serieus minister Blok de brief zal nemen, moet nog blijken. De Tweede Kamer vergadert vandaag met de minister over de nieuwe regels.

Reageer op dit artikel