nieuws

Discussieer mee over passiefbouw

woningbouw Premium

Discussieer mee over passiefbouw

Op onze LinkedIn-pagina wordt enthousiast gediscussieerd de vraag of het mogelijk is om binnen vijf jaar zonder meerkosten passiefhuizen bouwen.

Volgens voorzitter Chris Zijdeveld van de stichting Passief Bouwen kan dit, mits

Een aantal reacties

Caren Schipperus • Alhoewel voor planologen het uitgangspunt van passiefhuizen niet het enige zal zijn waarmee ze rekening te houden hebben bij de planvorming voor een gebied, is het wel zeer, zeer interessant om het denken over ruimtelijke ordening op deze manier (veel) meer in de sleutel van het beperken van energieverbruik te zetten. Ik zou het van harte toejuichen.

Martin Kroezen • Bij deze hoge temperaturen in de zomer mag je je afvragen of er wel zo ongenuanceerd op het zuiden georiënteerd moet worden. Koelen vraagt meer energie dan verwarmen denk ik en bij een maximaal passief isolatie warmt de woning in deze tijd van het jaar successievelijk steeds verder op en raakt zijn warmte ook ‘s-nachts slecht kwijt. Dus zonnepanelen op het zuiden en de ramen deels en dan met in elk geval zonwering aan de buitenkant niet vergeten.

Harm Valk • @Martin Kroezen: Ook bij hoge zomertemperaturen heb je nog voordeel van oriëntatie op het zuiden. De hoge zuidzon warmt het huis minder op dan de lager staande zon op oost en west. Doordat de zonbelasting dan verder het gebouw in dringt, wordt meer (constructie)oppervlak aangestraald. In alle gevallen helpt (goed gebruik van) buitenzonwering. Zomernachtventilatie helpt om een gebouw te koelen. Zowel in de utiliteitsbouw als de woningbouw zijn hiervan goede voorbeelden beschikbaar. Bij passief bouwen adviseren wij altijd speciale zomernachtventilatievoorzieningen. Overigens zijn die bij alle goed geisoleerde gebouwen zinvol. Bekijk bijvoorbeeld de informatieve brochure van het Lente-akkoord over een goede thermische schil: http://bit.ly/14BQxn1v

Ook een mening? Discussieer dan mee:

http://linkd.in/1cqrE0J

Reageer op dit artikel