nieuws

‘Onderzoek vooraf leert of warmtepomp rendeert’

woningbouw

‘Onderzoek vooraf leert of warmtepomp rendeert’

Warmtepompen maken bewoners van te renoveren woningen minder afhankelijk van primaire energie. Maar alleen als uit een meting vooraf duidelijk is dat zo’n installatie daadwerkelijk rendeert. Een goede isolatie van de schil bepaalt in hoge mate het rendement.

Directeur Jaap Aukema van warmtepompenleverancier Stiebel Eltron ziet in Nederland een grote markt voor zijn producten, vooral vrijstaande woningen en twee-onder-één-kappers. Woningen die tot ongeveer 1974 zijn gebouwd en nu aan renovatie toe zijn.

Buiten Nederland is de warmtepomp een populair toestel in de renovatie, constateert Aukema. “In Frankrijk komt het aandeel op ruim 90 procent, in Duitsland schommelt het percentage tussen 30 en 40 en in Zwitserland rond 30. In Nederland houdt het met een kleine 10 procent wel zo’n beetje op.”

Dat is jammer, vindt Aukema, want mensen die hun HR-ketel omruilen voor een warmtepomp besparen daarmee een aardig bedrag aan stookkosten.

Lees morgen meer in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel