nieuws

Adri Duivesteijn pleit voor een bouwrevolutie

woningbouw Premium

De structuur van de bouw- nijverheid moet fundamenteel anders. Grote woningbouwers zijn niet meer nodig, de burger krijgt het eerste recht om te bouwen. Dit gratis advies geeft wethouder Adri Duivesteijn aan Stef Blok, minister van Wonen.

“Als Blok slim is preekt hij zelfbouw en steunt hij alleen marktpartijen op de woningmarkt die geld meebrengen en langdurig verbonden blijven aan te ontwikkelen gebieden”, zegt Duivesteijn.

Subsidies, zegt de Almeerse wethouder ook, zijn geen oplossing voor de crisis. Hij gelooft in een economie van onderop, een veelvoud van de kleine schaal. “Zonder subsidies zijn burgers zelf in staat honderdduizenden woningen te bouwen.”

Hard haalt de PvdA’er uit naar grote ontwikkelaars en bouwers. “Zij vonden hun legitimiteit in het monopoliseren van de bouwproductie, maar zorgden vooral voor eenzijdige woningen met verschraalde rijtjeswoningen.”

Afrekenen met de bouwcultuur zal lastig zijn, voorspelt hij, omdat het in de politiek not done is te praten over de structuur van de bouwnijverheid. Machtsblokken in de bouw houden verandering al tientallen jaren tegen, stelt Duivesteijn, destijds lid van de parlementaire commissie Bouwfraude. “Eind jaren zeventig had je professor Hendriks, die onderzoek zou doen naar de structuur van de bouwnijverheid. Die man werd keihard afgeserveerd.”

De stilgevallen woningmarkt biedt kansen voor een revolutie, klinkt het hoopvol. “Dit is het moment. Maar ik ben er nog niet gerust op. Uit het regeerakkoord blijkt de wil te hervormen nog niet echt. Ik hoop dat Stef Blok openstaat voor verandering.”

Duivesteijn en zijn zelfbouwaanpak in Almere zijn vorige maand geprezen in Engeland. De Engelse minister van Wonen, Mark Prisk gebruikt Almere als inspiratiebron.

Reageer op dit artikel