nieuws

CDA bepleit invoering bouwsparen

woningbouw

Het CDA heeft in de Tweede Kamer gepleit voor invoering van bouwsparen als middel om de woningmarkt weer op gang te krijgen.

De partij deed dit tijdens de algemene financiële beschouwingen. Al in het verkiezingsprogramma toonde het CDA zich voorstander van bouwsparen. Dat is een regeling waarbij potentiële kopers eerst enkele jaren eigen geld sparen. Daarvoor krijgen ze dan een lage rente. Als zij dat geld daadwerkelijk gebruiken voor de aankoop van de woning, krijgen ze een premie van zo’n 10 procent op hun spaartegoed.

Volgens het CDA helpt dit systeem de schuldenlast te beperken doordat de verhouding tussen de lening en de waarde van het huis beperkt kan worden tot ver onder de 100 procent. Daardoor leiden eventuele verdere prijsdalingen van koopwoningen niet direct tot problemen.

Reageer op dit artikel