nieuws

Bouw waterbestendige wijk Norwich

woningbouw Premium

In de Britse stad Norwich kan over twee jaar worden begonnen met de aanleg van een woonwijk die deels onder water kan komen te staan. Het wachten is op de goedkeuring van het bestemmingsplan. Dat maakt Atelier PRO bekend.

Het in Den Haag gevestigde bureau heeft als lid van een internationaal team de woonwijk ontworpen. De kosten van het project worden geschat op 110 miljoen pond, omgerekend ruim 141 miljoen euro. De wijk meet straks 20 hectare en wordt Deal Ground genoemd.

Hij zal verrijzen in een voormalig industriegebied dat reeds twee decennia braak ligt. Er komen 700 eengezinswoningen, appartementen en een winkelcentrum. Het gebied wordt ontsloten door twee bruggen. Deze worden gebouwd over de rivieren de Yare en de Wensum. Door deze rivieren kunnen eens in de twintig jaar delen van het gebied onder water komen te staan.

“In plaats van het water te weren wordt het juist gebruikt om het gebied ecologisch aantrekkelijk te maken”, zo meldt Atelier Pro op zijn website. “Door in sommige delen de bodem te verlagen, krijgt het water zelfs meer ruimte.” Waar woningen zijn gepland wordt het gebied opgehoogd om overstromen te voorkomen. Zo blijft het bestaande ecosysteem behouden en wordt het versterkt.

De aanwezigheid van water maakte een zeer precies vormgegeven ontwerp noodzakelijk, zo blijkt uit een toelichting van Atelier Pro. “De ontwerpers onderzochten voor diverse scenario’s de precieze waterniveaus, stromingsrichtingen en –snelheden, en hoe bewoners te allen tijde veilig hun huizen kunnen verlaten.”

Daarnaast is er voor gezorgd dat auto’s uit zicht kunnen worden geparkeerd. De wijk wordt van energie en warmte voorzien door een elektriciteitsstation in de buurt. Volgens Atelier Pro kan dit type woonwijk ook in Nederland worden gebouwd.

Reageer op dit artikel