nieuws

Kollum, zuinig en bevlogen

woningbouw Premium

Onlangs op E-day kende Kollummerland het gezin met de ‘energiekste woning een prijs van 3000 euro toe. Eerder won de inwoner met het meest energiebewuste gedrag een ballonvaart. Wat verklaart de grote inzet voor duurzaamheid in deze kleine Friese gemeente? Op zoek naar een antwoord met Geert van der Wijk, beleidsmedewerker wonen bij de gemeente.

Hoe ziet het huis van de winnaar eruit?

“Er staan achttien zonnepanelen op het dak, er is een zonneboiler, een warmteterugwinunit en een warmtepomp. Er is geen gasaansluiting en geen wasdroger. De achtertuin wordt gebruikt als moestuin.”

De hoofdbewoner is een soort Willy Wortel?

“Alles is aangelegd door een aannemer. De nummers twee en drie waren veel meer doehetzelvers. Wij hebben heel veel zelfbouwers in de gemeente. Maar u moet niet denken dat we hier in een geitenwollensokkencultuur leven.”

Hoe zou u de plaatselijke cultuur kenschetsen?

“We hebben allemaal het hart op de juiste plaats voor duurzaamheid. Er leeft hier een soort bevlogenheid.”

Waar komt die vandaan?

“Dat is onder meer een politiek verhaal. Al twee colleges staat het thema bovenaan het prioriteitenlijstje. Met zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis geven wij het goede voorbeeld. Wethouder Visser geeft wekelijks gastlessen in duurzaamheid op de basisscholen.”

Klinkt bijna als evangelisatie.

“Dat zou je zo misschien wel kunnen zeggen, ja. Wij willen mensen bewust maken van de mogelijkheid hun woning aan te passen. We vertellen erbij dat ze dat zelf kunnen, daar hoeven wij niet altijd subsidie voor te verstrekken.”

Aha, het is gewoon een geldkwestie.

“Niet alleen gezien vanuit de overheid. Zuinig zijn met energie kan ook een huishouden veel geld opleveren. Daar willen we vooral op wijzen. We hebben nogal wat inwoners met een laag inkomen.”

Verklaart dat de interesse onder de bevolking misschien?

“Hoe bevlogen je ook denkt, de vraag is altijd: wat levert het op. Wij staan met beide benen op de grond, daarin verschillen we in niets met de rest van het land.”

Reageer op dit artikel