nieuws

Balanceeract boven parkeerterrein

woningbouw

Balanceeract boven parkeerterrein

Binnenstedelijk verdichten vergt een creatieve omgang met loze ruimten. Architektenbureau Kühne & Co doet dat door parkeerterreinen, expeditiehoven en andere ‘rommelhoekjes’ te overkluizen.

Doordat de eigenaar van een kantoorgebouw geen parkeerplaatsen wilde opofferen, zette Joost Kühne een pand op palen. Dat was vier jaar geleden de aanzet tot meer gebouwen in de lucht. Een balanceeract boven een parkeerterreintje. Zo laat het kantoorgebouw annex woonhuis met daktuin in de Boomgaardsstraat zich typeren. Het gebouw is 54 meter lang, slechts 5 meter diep en toch 14 meter hoog. Het pand in uitgaansgebied Witte de Withstraat in Rotterdam staat op poten boven een verscholen parkeerterrein. “Er is niet één parkeerplaats voor opgeofferd, feitelijk fungeert het als een carport”, lacht Joost Kühne in zijn excentrieke bouwwerk.

Zijn besluit te beginnen met ‘luchtbouwen’ viel toen vier jaar geleden de onderhandelingen over aankoop van het stukje parkeerterrein dreigden te mislukken. Omdat de eigenaar/belegger van een groot kantoorgebouw aan de Westblaak de bijbehorende parkeerplaatsen tegen elke prijs wilde behouden, was een gebouw op poten de enige optie. In samenspraak met de grondeigenaar kocht Kühne de luchtrechten van de gemeente Rotterdam.

Lees morgen de reportage over luchtbouwen in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel