nieuws

Aannemers worden overbodig

woningbouw

Aannemers worden overbodig

Aannemers raken steeds meer overbodig. Toeleveranciers blijken zonder aannemer gezamenlijk sneller, beter en goedkoper een woning te kunnen bouwen.

Dat bewijst een bouwproject in Leiderdorp van ontwikkelaar Bohemen. Toeleveranciers kunnen met een goed gevuld bouwinformatiemodel, een strakke planning, en een ‘realisatiebegeleider’ in plaats van een uitvoerder 10 à 15 procent goedkoper en twee keer zo snel bouwen. Volgens Bohemen-directeur Stan Roestenberg is bouwen zonder aannemer veel gemakkelijker dan het lijkt.

Bohemen heeft zeven jaar gezocht naar een manier en nu reeds drie jaar ervaring met het aannemerloos bouwen. Nu het bedrijf ervan overtuigd is dat het werkt, wil het zijn kennis graag delen. Wel zit er bij het nieuwe bouwen meer werk in het opstellen van een bouwinformatiemodel. Maar als dat eenmaal goed is gevuld en een goede planning is gemaakt, kunnen toeleveranciers één voor één op de bouwplaats aan de slag.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels