nieuws

Tuinders leveren energie voor CO2-arme wijk

woningbouw

Boorbedrijf Welvreugd Drilling uit Maasland begint aan de tweede fase van het project dat de wijk Hoogeland in Naaldwijk verwarmt en koelt met energie uit de kassen van de Westlandse telersvereniging Prominent.

De eerste bewoners van Hoogeland in Naaldwijk gebruiken sinds een week de warmte-koudeopslag (wko) onder wat ’s lands eerste CO2-arme woonwijk wordt genoemd. In deze wko wordt vanaf mei of juni warmte opgeslagen uit de tomatenkassen van de 26 leden van de vereniging Prominent die bestaat uit 26 Westlandse tomatentelers.

De warmte bedient in de winter de zevenhonderd woningen van Hooge­land. In de winter wordt koude uit de woningen opgeslagen in de bron waarmee in de zomer de kassen worden gekoeld. Op die manier stoot Hoogeland ongeveer 40 procent minder CO2uit dan nieuwbouwwoningen met een conventionele energievoorziening op aardgas.

De energie uit de kassen komt via een 1200 meter lange leiding in de bronnen in de wijk die op een diepte van 250 meter liggen. Welvreugd boorde daarvoor onder kassen, wegen en sportvelden door met een op afstand bestuurde gps-boorkop. De boor kwam vorige week boven de grond. De boorders koppelen nu de leiding aan de boorstang en trekken het geheel weer terug. De buis komt in de zandige kleilaag op ruim 15 meter diepte en heeft een diameter van 25 centimeter. De leiding bestaat uit polyethyleen en wordt samengesteld uit lengtes van 14 meter.

Overcapaciteit

Twee bronnen bedienen Hoogeland. “Aanvankelijk zouden 920 woningen via drie bronnen op de kassen worden aangesloten”, zegt ontwikkelingsmanager Peter Barendse van Ceres Projecten. Deze de ontwikkelaar van woningcorporatie Vestia kon echter twee andere ontwikkelaars in Hooge­land niet bewegen ook mee te doen met het energiesysteem.. “Het systeem heeft nu een zekere overcapaciteit”, vertelt Barendse. Mede daardoor kunnen er later nog de geplande gebruiksgebouwen in Hooge­land op worden aangesloten.

De bewoners betalen een vast bedrag onafhankelijk van het gebruik. Het desbetreffende energiebedrijf rekent individueel de elektriciteit af waarop de warmtepomp draait. Het systeem van Hoogeland heeft een economische levensduur van dertig jaar. Technisch kan het beduidend langer mee, omdat het leidingmateriaal onder de grond niet verweert.

Reageer op dit artikel